El Ministeri de l'Interior va denegar ahir al PDC el registre de les sigles, segons va comunicar ahir la plana major del partit. En una roda de premsa amb els líders demòcrates, el PDC va acusar el govern espanyol de voler «il·legalitzar» la formació en base als seus objectius polítics. Segons la portaveu, Marta Pascal, el document que van rebre els obliga a canviar de nom i els adverteix que l'objectiu independentista podria entrar en contradicció amb la llei de partits. Les paraules «Demòcrata» i «Català» poden conduir a la confusió i, per tant, no poden ser utilitzades per un partit, segons els arguments del ministeri.

En la notificació del registre de partits, no accepta que la nova Convergència es registri com a Partit Demòcrata Català i tampoc que ho faci capgirant les paraules (Partit Català Demòcrata) i l'insta a fer una nova proposta per evitar que el nom es confongui amb el de Demòcrates de Catalunya. Tampoc accepta que les sigles del partit siguin PDCat, ja que són les que actualment fa servir el partit Pàtria i Dignitat. De fet, el Ministeri insta el PDC a consultar el registre de partits polítics a la seva web per escollir un nom que no porti a confusió. Pel que fa al preàmbul del document fundacional del partit, Interior recorda que la independència per la via unilateral entra en contradicció amb la Constitució, fet pel qual els adverteix que podria vulnerar la llei de partits.

En concret, el segon paràgraf del preàmbul detalla que «el PDC vol que Catalunya s'organitzi políticament com un estat independent, sense renunciar a la via unilateral per assolir aquest objectiu». És precisament la unilateralitat la que el ministeri assenyala com a directament contrària a l'ordenament jurídic.

Per tot plegat, Artur Mas i Marta Pascal, acompanyats per la resta de dirigents del PDC, van argumentar que se'ls exclou del registre per motius polítics. «La conclusió és molt clara: no ens volen ni en pintura», va recalcar l'expresident de la Generalitat. «No volen que hi siguem, no volem que fem política, no volen que puguem articular una proposta de centre ampli que busqui la construcció d'un estat per a Catalunya», va insistir.

«El més greu no és que no inscriguin un nom, sinó que intenten impedir que un partit existeixi perquè defensa la independència de Catalunya», va denunciar Mas que, tot i la negativa del registre, va voler llançar un missatge clar: «El nostre partit s'acabarà inscrivint i defenserà un estat pels catalans».

La setmana que ve els òrgans del PDC -els que ja s'havien pogut crear encara que el partit no estigués registrat- es reuniran per decidir quina estratègia segueixen a partir d'ara. Segons van explicar Mas i Pascal l'estratègia serà, probablement, doble. En primer lloc i pensant en el curt termini, el partit intentarà registrar un nom contra el qual el Ministeri de l'Interior no tingui «arguments i excuses». A llarg termini, els dirigents demòcrates no descarten la via judicial perquè s'acabi reconeixent el dret a dir-se com van decidir les bases i a tenir la independència com a objectiu fundacional. La via dels tribunals és més llarga i el partit no disposa de temps si no vol quedar exclòs de les properes eleccions, probablement les espanyoles de finals d'any.

La portaveu del partit, Marta Pascal, va ironitzar sobre les dos termes que el ministeri pretén que desapareguin del nom, «demòcrata» i «català». «Diuen que es poden confondre amb els d'altres formacions. És ben curiós que nosaltres ens puguem confondre amb la resta i la resta no es pu­guin confondre amb nosaltres», va opinar. Segons Pascal, 77 partits tenen la paraula «demòcrata» en el seu nom i una quarantena fan servir la de «català» per definir-se.

Per part seva, el portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, va manifestar que abans que el PDC bategés el nou partit, van avisar a la formació presidida per Artur Mas de la «impossibilitat» de registrar el nom. «No ens van fer suficient cas», va afirmar Castellà, que va lamentar que «s'ho podrien haver estalviat». En referència a les declaracions de Pascal assegurant que hi ha una setantena de partits que utilitzen el terme «demòcrata» i quaranta el terme «català», el líder democristià va recordar que quan Demòcrates va néixer, «no n'hi havia cap».