Catalunya afronta el nou curs polític amb un mes de setembre decisiu per al futur del procés sobiranista, amb la manifestació independentista de la Diada, les tenses negociacions entre JxSí i la CUP i la qüestió de confiança al president Carles Puigdemont com a principals focus.

L'últim quadrimestre del 2016 serà clau per l'esdevenir de l'independentisme i del president de la Generalitat, però també per a forces com PSC i PPC -que afrontaran els seus congressos a la tardor- i la posada en marxa d'un nou partit al voltant de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb la mira posada en l'assalt a la Generalitat.

Mirant de reüll les negociacions a Madrid per formar govern, dues dates estan marcades en vermell al calendari de setembre: l'11-S, cinquena Diada consecutiva de mobilització independentista organitzada amb voluntat massiva des de les entitats sobiranistes; i el 28-S, dia de la qüestió de confiança al president de la Generalitat en què es dirimirà si continua la legislatura o si Catalunya s'aboca a unes quartes eleccions catalanes en només sis anys.

Amb la finalitat d'evitar que s'evidenciï un més que previsible descens de participació després de quatre anys de mobilitzacions, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium cultural plantegen una manifestació "descentralitzada" en cinc ciutats: Lleida, Tarragona, Berga (Berguedà), Salt (Gironès) i, com a epicentre, Barcelona.

Amb el lema "A punt", el moviment independentista català buscarà exhibir de nou el seu múscul per pressionar els partits polítics a "culminar" la secessió ?l'any vinent, encara que aquest any el principal al·licient estarà, no obstant això, en la participació d'Ada Colau en l'esmentada manifestació.

Si als carrers la temperatura pujarà diversos graus, no serà ?menys entre els murs de la Generalitat i el Parlament, on el Govern, Junts pel Sí i la CUP tornaran a posar a prova l'estabilitat i confiança de les seves titubejants relacions.

Encara que Puigdemont sosté que aquesta confiança "no es negocia", si vol la rúbrica, haurà de seduir la CUP, recelosa amb algunes de les últimes decisions de JxSí -com presentar al·legacions al Tribunal Constitucional per la comissió del Procés Constituent- i que exigeix incloure en el full de ruta un referèndum unilateral, que els cupaires plantegen per al juny del 2017.

Però després que els antisistema bloquegessin la tramitació dels comptes del 2016, el Govern reclama de la seva banda un compromís de la formació anticapitalista per als pressupostos del 2017, sense els quals es faria molt difícil continuar endavant amb la legislatura. De moment, les dues parts van començar a acostar posicions en una reunió de dues hores per recuperar la "confiança", que va tenir lloc aquest últim divendres al Palau de la Generalitat.

Tot i això, el que la política separa ho podria tornar a unir la justícia. D'una banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, haurà de presentar a mitjan setembre el seu informe al TC sobre la seva actuació en relació amb la comissió del procés constituent, amb l'amenaça en l'aire de possibles responsabilitats penals.

I de l'altra, es preveu que l'expresident català Artur Mas -per primera vegada anirà a la manifestació de la Diada- i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega presentin els seus recursos en relació amb la querella per la celebració de la consulta del 9-N, per la que l'exconseller i diputat al Congrés Francesc Homs hi haurà de declarar davant el Tribunal Suprem el dia 19 de setembre.