La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va acusar ahir ERC d'estar pensant en la configuració d'un futur tripartit d'esquerres quan participa el 9 de setembre en un acte conjunt amb Podem i la CUP per commemorar el 40 aniversari de la Diada de Sant Boi. En roda de premsa, Pascal va cridar a la unitat de l'independentisme i va criticar que se'ls hagi exclòs d'aquesta commemoració quan el PDC, va dir, representa el «carril central del sobiranisme». En aquest sentit, va demanar als republicans que no caiguin en «temptacions partidistes» i no utilitzin la Diada «com a element per anar configurant un imaginari de futurs pactes més ideològics que nacionals».

Pascal va fer una crida a la unitat «rotunda» de les forces independentistes en aquest Onze de Setembre i va mostrar el malestar del PDC per haver quedat exclòs d'un acte d'ERC, Podem i la CUP que té com a objectiu commemorar el 30 aniversari de la Diada de Sant Boi. La coordinadora general va acusar els republicans de caure en «temptacions partidistes», aprofitant la Diada per impulsar un «tercer tripartit que es podria albirar a l'horitzó».

«Sant Boi i la Diada són de tots», va remarcar Pascal, que va rebutjar que alguns partits «puguin tenir una agenda diferent a la de tirar endavant el full de ruta». «I no comptar amb tothom pot ser un signe de tenir una agenda diferent a la nacional», va reblar.

Després de reivindicar que el PDC «representa el carril central sobiranista» i n'és «peça principal», va recordar a ERC que són aquestes «temptacions partidistes les que fan mal al procés i les que entren en contradicció amb el que demana la gent».

Compte enrere per la Diada

Quan només falten uns dies per l'11 de setembre, cada vegada queda més clara la llista de participants que ja han afirmat la seva assistència als actes de la Diada, entre aquest, la manifestació organitzada per les entitats sobiranistes, l'Assamblea Nacional Catalana i "mnium.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va confirmar ahir que participarà en la manifestació independentista per «recuperar l'ampli consens pel dret a decidir». «Aquest any, davant la regressió i deriva autoritària de l'Estat hi ha moltes més raons per ser allà que per no ser-hi» explicar Colau.

El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, va anunciar també que com l'alcaldessa de Barcelona, anirà a la manifestació de la Diada per reflectir que hi ha una «alternativa» al full de ruta de Junts pel Sí (Jxsí), que la seva formació «no comparteix», veu «confusa» i creu que «no condueix enlloc». En roda de premsa, el líder de Podem va aclarir que la participació de membres de la direcció del partit a Catalunya, inclòs ell mateix, pretén visualitzar que hi ha una «alternativa» al full de ruta independentista del Govern, que passa per «reconstruir» les majories entorn al dret a decidir de Catalunya.