La mesa del Parlament ha aprovat aquest dijous presentar al·legacions contra la suspensió per part del Tribunal Constitucional de les conclusions de la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent. La decisió s'ha pres per unanimitat de tots els membres de la mesa, tot i que C's i PSC han volgut deixar clar que no comparteixen el contingut de l'informe elaborat pels lletrats. Tot i així, consideren que és legítim que la cambra presenti al·legacions dintre del procediment judicial obert. El PPC i la CUP, que tenen veu però no vot en les reunions de la mesa, s'ha mostrat contraris a la decisió, però motius oposats. Els populars insisteixen que la presidenta va contravenir una decisió judicial, mentre que els anticapitalistes creuen que no cal perdre el temps amb el TC.

El vicepresident primer de la mesa, Lluís Corominas, ha comparegut breument davant els mitjans per explicar que el màxim òrgan de la cambra ha decidit presentar al·legacions contra la interlocutòria del TC i ho ha emmarcat en la normalitat. "Sempre es fa per defensar els actes propis del Parlament", ha argumentat Corominas, que també ha apuntat que tot i que la decisió s'ha pres per unanimitat, no tots els membres de la mesa comparteixen el contingut de les al·legacions, en concret C's i PSC.

Corominas no ha volgut concretar el contingut de l'informe dels lletrats, però Joan Josep Nuet, secretari tercer de la mesa (CSQP), sí que ha avançat les principals línies de defensa que utilitza el Parlament en les seves al·legacions. Segons ha indicat Nuet, la cambra planteja que no està clar que el TC hagi anul·lat la creació de la comissió d'estudi del procés constituent, i això vol dir que té capacitat per funcionar. Un altre argument, ha apuntat el secretari tercer, és que en un estat on hi ha separació de poders, el poder legislatiu té dret a prendre la iniciativa i no ha d'estar "supeditat" a altres òrgans del poder de l'Estat, judicials o executius. "Som poder legislatiu i tenim dret a opinar i a prendre acords", ha defensat.

Per la seva part, el vicepresident segon de la mesa, José María Espejo-Saavedra (C's), ha explicat que no comparteix el contingut de les al·legacions, perquè ell considera que el Parlament sí que ha incomplert la interlocutòria del TC, però ha trobat "normal i legítim" que la cambra es defensi.

En la mateixa línia s'ha expressat el socialista David Pérez, secretari segon, que ha demanat que consti en acta la seva visió diferent sobre les al·legacions tot i donar suport a la seva presentació, perquè això demostra que el Parlament "accepta l'autoritat del TC".

Tots els membres de la mesa han presentat ja les seves al·legacions individuals excepte Nuet, que ha explicat que ho farà a mitjans de setembre. Els tres diputats de JxSí Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet ho van anunciar públicament dimecres. També ahir les va presentar al TC David Pérez, mentre que Espejo-Saavedra ja ho havia fet fa uns dies.

Pel que fa als grups parlamentaris que tenen veu però no vot en les reunions de la mesa, el popular Santi Rodríguez ha opinat que presentar al·legacions contra la interlocutòria del TC és "agafar el rave per les fulles", perquè l'actuació de la presidenta del Parlament "no té explicació". Rodríguez ha trobat contradictori que la cambra incompleixi les interlocutòries de l'alt tribunal però després hi presenti al·legacions, però també que alguns membres de la mesa hagin votat a favor de presentar-les tot i no estar d'acord amb el seu contingut. Rodríguez ha reclamat a la presidenta, Carme Forcadell, que comparegui per garantir que complirà la legalitat.