Xevi Generó, membre del secretariat nacional de la CUP, va acusar ahir JxSí d'incomplir el mandat de la resolució del 9-N en presentar al·legacions al TC per la suspensió de les conclusions de la comissió d'estudi sobre el procés constituent. En diferents piulades en el seu compte de Twitter, Generó va criticar que el grup majoritari, de forma individual i també a través de la mesa, estigui «donant legitimitat» a un tribunal que «inhabilita, encausa electes i suspèn lleis». La resolució del 9-N estableix precisament que el procés i el Parlament no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'Estat, en particular al TC.

«Ahir sentíem Joan Tardà dient que «no tenim por», avui els seus companys al Parlament recorren al TC. Prudència...?», es va preguntar Generó.

La mesa del Parlament va aprovar ahir presentar al·legacions contra la suspensió per part del Tribunal Constitucional de les conclusions de la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent. El vicepresident primer de la mesa, Lluís Corominas, va comparèixer davant els mitjans per explicar que el màxim òrgan de la cambra va decidir presentar al·legacions contra la interlocutòria del TC i ho va emmarcar en la normalitat. «Sempre es fa per defensar els actes propis del Parlament», va argumentar Corominas, que també va apuntar que tot i que la decisió s'ha pres per unanimitat, no tots els membres de la mesa comparteixen el contingut de les al·legacions, en concret C's i PSC.

Corominas no va voler concretar el contingut de l'informe dels lletrats, però Joan Josep Nuet, secretari tercer de la mesa (CSQP), sí que va avançar les principals línies de defensa que utilitza el Parlament en les seves al·legacions. Segons va indicar Nuet, la cambra planteja que no està clar que el TC hagi anul·lat la creació de la comissió d'estudi del procés constituent, i això vol dir que té capacitat per funcionar. Un altre argument, va apuntar el secretari tercer, és que en un estat on hi ha separació de poders, el poder legislatiu té dret a prendre la iniciativa i no ha d'estar «supeditat» a altres òrgans del poder de l'Estat, judicials o executius. «Som poder legislatiu i tenim dret a opinar i a prendre acords», va defensar.

Manca de consens

Per la seva part, el vicepresident segon de la mesa, José María Espejo-Saavedra (C's), va explicar que no comparteix el contingut de les al·legacions, perquè ell considera que el Parlament sí que ha incomplert la interlocutòria del TC, però ha trobat «normal i legítim» que la cambra es defensi. En la mateixa línia es va expressar el socialista David Pérez, secretari segon, que va demanar que consti en acta la seva visió diferent sobre les al·legacions tot i donar suport a la seva presentació, perquè això demostra que el Parlament «accepta l'autoritat del TC».

Tots els membres de la mesa han presentat ja les seves al·legacions individuals excepte Joan Josep Nuet, que va explicar que té previst fer-ho a mitjan setembre. Igual que Carme Forcadell, té fins el 15 per fer-ho. Els tres diputats de JxSí Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet van anunciar públicament les seves al·legacions dimecres. També ahir les va presentar al TC el socialista David Pérez, mentre que el representant del grup de Ciutadans, Espejo-Saavedra ja ho havia fet fa uns dies.