El portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC), Francesc Homs, ha anunciat que demà la seva formació presentarà una querella criminal contra el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, pel cas de les suposades escoltes a polítics independentistes catalans.

Així ho ha avançat el diputat al llarg de la seva intervenció en el debat d'investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy, a la Presidència del Govern.

El seu partit ja havia anunciat a finals del passat mes de juny que presentaria una querella criminal contra el ministre després de saber-se de la gravació d'unes converses amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, en les que suposadament buscaven proves i casos de corrupció que afectessin càrrecs de partits catalans a favor de la independència.

Però Homs ha precisat que aquesta querella es formalitzarà demà, ja que es tracta d'un assumpte que revelaria "l'ús d'aparells de l'Estat per perseguir" a càrrecs polítics mitjançant, presumptament, "amenaça i extorsió".

El diputat, a més, ha preguntat a Rajoy si coneixia aquestes converses i si té previst que algú assumeixi responsabilitats polítiques. I si no és així, ha exigit al president en funcions que digui "la veritat".

També ha endossat a Ciutadans el "fúnebre rècord" de fer dos pactes d'investidura fallida consecutius en cinc mesos, cosa que mai ningú havia realitzat en democràcia.

Amb aquesta idea, ha recorregut a la ironia per convidar al partit d'Albert Rivera a quedar-se "a casa" quan calgui negociar la propera investidura per veure si finalment s'aconsegueix formar govern.

Homs ha criticat durament el pacte signat entre el PP i Ciutadans per considerar que és "clarament recentralitzador", que no respecta ni l'autonomia política de les comunitats ni la financera i que culmina "la reforma encoberta de la Constitució que per la via dels fets va començar fa temps ".

Un pacte que, al seu entendre, inclou un "paquet català que més aviat sembla un cop contra Catalunya", sobretot pel que fa a la immersió lingüística, "camuflat" amb l'excusa d'aprendre anglès i "oblidant" que el nivell de coneixement d'aquesta llengua en aquesta comunitat és de les més altes gràcies a un model educatiu que PP i Ciutadans "es volen carregar".

A Rajoy l'ha advertit de que ell i el seu partit "quedaran devorats" per ells mateixos, per la seva "incapacitat de convèncer", per la seva "agressivitat" cap als que pensen diferents a ells i per l'"abús immoral" que han exercit en la seva època de Govern.

"Si aconseguís la investidura com a suplica, amb qui governarien vostès?", ha preguntat a Rajoy i al PP qüestionant com traurien endavant el sostre de despesa, els pressupostos i altres lleis, si seria també demanant l'abstenció del PSOE.

Per això, ha llançat un missatge a Rajoy per avisar-lo que no té la majoria per tenir un Govern ni estable ni durador ni fort. "Per què no diu tota la veritat als espanyols? El menys difícil que té per davant és la investidura, que ja és quimèrica", ha postil·lat.

En el seu discurs, ha insistit que Catalunya és una nació i que té el dret a decidir "lliure i pacíficament el seu futur".

Després d'assenyalar que Rajoy té penjat el cartell de "tancat per incapacitat política", Homs ha llançat un gest de complicitat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i, igual que ERC, l'ha convidat a intentar una alternativa.

"Nosaltres estem disposats a contribuir al veritable canvi i al fet que pugui haver-hi un govern a Espanya", ha assenyalat, però ha precisat que seria sempre que Sánchez acceptés celebrar un referèndum.