El Govern es va mostrar ahir «obert a parlar de tot» amb la CUP, fins i tot a plantejar un referèndum unilateral si es genera un «consens», amb vista a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president Carles Puigdemont, que es reunirà els pròxims dies amb tots els grups parlamentaris. Així ho va expressar la portaveu de la Generalitat i consellera de Presidència, Neus Munté, en la roda de premsa posterior a la primera reunió de l'executiu després de la parada estiuenca i a un mes d'aquesta qüestió de confiança que haurà d'afrontar el president català.

Munté va confirmar que, a més de la reunió que els pròxims dies Puigdemont preveu dur a terme amb la CUP per «intercanviar opinions i plantejaments» sobre aquesta qüestió de confiança i els pressupostos de 2017, el president mantindrà també reunions els dies posteriors amb la resta de líders parlamentaris. «S'iniciarà amb la CUP i finalitzarà amb Junts pel Sí. Seran reunions que no tenen un component de negociació -va avisar-, sinó que busquen aquest intercanvi i escoltar-se mútuament».

En aquest sentit, Munté va ser preguntada sobre el referèndum unilateral d'independència que la CUP exigeix incorporar al full de ruta sobiranista, i que segons va expressar la formació anticapitalista podria celebrar-se «tranquil·lament» al juny de 2017. La portaveu va demanar anar «pas a pas i no avançar escenaris», ja que existeix un full de ruta que «està vigent, estem complint, treballant des del Govern malgrat les moltes dificultats, però amb voluntat i determinació totals».

«Dit això -va prosseguir-, aquest full de ruta no ens hem tancat mai a debatre-la, discutir-la i introduir eines i instruments que puguin contribuir a culminar-la de manera exitosa i positiva. Estem d'allò més oberts a parlar de tot, però compromesos al cent per cent amb el full de ruta».

Però la dirigent va insistir que només es «contemplaria» la incorporació del referèndum unilateral si «genera un consens majoritari», a l'hora que ha qualificat d'«absolutament prematur situar una data d'una cosa que no ha generat el consens suficient i no s'ha introduït en el full de ruta».

I, també, va recordar la importància de negociar i aprovar uns pressupostos per a 2017, ja que només així es podran «posar en marxa i donar continuïtat» a resolucions aprovades en el passat ple sobre la pobresa al Parlament i que, en no haver-hi pressupostos aquest any, no han pogut impulsar-se, va argumentar la portaveu del govern.

Respecte a la petició per carta del líder del PP Català, Xavier García Albiol, per reunir-se amb Puigdemont per analitzar l'acord d'investidura entre PP i Ciutadans, especialment en allò referent a Catalunya, Munté va considerar «estrany» que «si és un acord entre dos, només vingués a explicar-ho una de les dues parts». «Haurien de ser les dues parts les que expliquin conjuntament aquest acord, perquè si no sembla una competició per veure qui s'apropia d'aquest acord», va ironitzar la consellera.

A més, va suggerir a Albiol que, quan es reuneixi amb Puigdemont en aquesta ronda de reunions, li «porti la llista de 46 propostes (sobre Catalunya) que Puigdemont va lliurar a Rajoy. Podríem analitzar-la junts i veure el grau de compliment, que estem convençuts que és zero».

En defensa de Forcadell

Finalment, va al·ludir a les possibles responsabilitats penals a les quals es podria enfrontar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, arran de l'incident d'execució de sentència promogut pel Govern davant el Constitucional, amb relació a la resolució de la cambra catalana per la qual es va ratificar l'informe i les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.

La representant del Govern català va subratllar que la Generalitat «estarà al costat de la Mesa i la presidenta del Parlament» en relació amb la seva «legítima defensa», en entendre que «no ha fet una altra cosa que exercir el sentit del parlamentarisme, el de facilitar el diàleg i el debat, així com unes votacions relacionades amb una comissió d'estudi».

«Seria molt greu instar una via penal per suspendre de les seves funcions a una persona escollida pels mateixos ciutadans», va explicar Munté. De la mateixa manera, va defensar que no és gens contradictori que la Mesa del Parlament pugui plantejar-se aquest dijous si presenta al·legacions davant el Tribunal Constitucional per la comissió d'estudi del procés constituent ja que, per a la portaveu del govern català, abans de «recórrer a d'altres vies en l'àmbit internacional, és necessari haver esgotat totes les vies jurisdiccionals a l'Estat espanyol».