La seva vídua, Mariana Compte, i els seus fills, Rafael i Elena, així com representants del món polític i periodístic van acomiadar ahir al tanatori de Sant Gervasi l'oftalmòleg barceloní Joaquim Barraquer, mort divendres passat a la capital catalana als 89 anys. Al seu funeral, que va omplir el tanatori de Sant Gervasi, hi van assistir els seus familiars, col·laboradors i amics, així com el conseller de Salut, Toni Comín; l'expresident de la Generalitat Artur Mas i la seva dona, Helena Rakosnik, o l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. També hi van assistir la regidora i portaveu del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Maria Àngels Esteller, o el subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, així com els periodistes Julia Otero i Albert Om, entre d'altres.

Una eminència mèdica

El doctor Joaquim Barraquer, fill adoptiu de Castelló d'Empúries i un dels oftalmòlegs més prestigiosos del món i fill del fundador de la clínica de Barcelona que porta el seu nom, va morir divendres passat als 89 anys. Barraquer, expresident de la Societat Espanyola d'Oftalmologia i expert en la cirurgia de la cataracta i el glaucoma, pertanyia a la tercera generació d'una saga dedicada a la salut ocular i ostentava el títol de doctor Honoris Causa i professor honorari per onze universitats de tot el món.

El metge, que va crear la Fundació Barraquer i el Banc d'Ulls per a Tractaments de la Ceguesa, havia estat pioner en la inclusió de lents intraoculars per corregir la miopia i va revolucionar les tècniques quirúrgiques oftalmològiques. Nascut a Barcelona el 26 de gener de 1927, era fill de l'oftalmòleg Ignacio Barraquer, que el 1941 va fundar la Clínica Barraquer de Barcelona, i nét d'Antonio Barraquer Roviralta, primer catedràtic d'Oftalmologia de la Universitat de Barcelona. La seva vocació d'oftalmòleg es va forjar precisament al costat del seu pare, amb el qual sent encara un nen visitava els pacients i passava llargues hores al laboratori.

Llicenciat en Medicina el 1951 per la Universitat de Barcelona i doctor per la Universitat de Madrid, Joaquim Barraquer va ser Catedràtic de Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona, director de l'Institut Universitari Barraquer, director executiu de l'Institut Barraquer, director-fundador del Banc d'Ulls per a Tractaments de la Ceguesa, i cirurgià-director del Centre d'Oftalmologia Barraquer. En aquest centre va formar un equip d'oftalmòlegs, entre els quals hi ha, fruit del seu matrimoni amb Mariana Compte Andrade, els seus fills Elena i Rafael, i la dona d'aquest, Marinka Kargachin.

Joaquim Barraquer es va fer cèlebre per la seva contribució a la cirurgia ocular a partir de la tècnica de la "zonulòlisi enzimàtica", procediment que consisteix a substituir l'extracció mecànica del cristal·lí opac per l'extracció química, basada a injectar a l'ull una substància: l'alfaquimitripsina.

A més, figura entre els pioners del món en la inclusió de lents intraoculars i ha contribuït al disseny d'algun revolucionari model per tractar grans miopies. Reconegut igualment per la seva aportació als trasplantaments de còrnia, va participar també en el disseny de nombrosos instruments utilitzats en tècniques oftalmològiques, com un microscopi utilitzat en microcirurgia i en un altre per filmar procediments.