Crida a la participació als actes descentralitzats de la Diada que organitzen l'ANC i Òmnium Cultural. Els presidents de les dues entitats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, han convidat "tots els demòcrates" a sortir un altre Onze de Setembre al carrer. Com a reivindicació, el dret a decidir el futur de Catalunya, culminar el procés i la defensa de la independència. En el marc d'una reunió del Secretariat Nacional de l'Assemblea al Monestir de Pedralbes, i amb el suport d'entitats com l'AMI, Súmate, Drets, i els partidaris de seleccions catalanes, Sànchez ha assegurat que la Diada és "descentralitzada però unitària". "Se sap que tindrà més unitat que l'any passat dels espais socials i polítics partidaris del dret a decidir", ha remarcat. El president de l'Assemblea vol fer de l'Onze de Setembre un clam perquè les institucions "liderin el pas final cap a la independència" i que que els actes a Salt, Berga, Lleida, Tarragona i Barcelona siguin de "suport" però també un "alè per culminar el mandat del 27-S".

Els presidents de les entitats sobiranistes han fet una crida a la participació, i a la inscripció prèvia, als actes descentralitzats en cinc punts que organitzen de cara l'Onze de Setembre. "És una crida a tots els demòcrates de Catalunya", ha afirmat Cuixart apel·lant als que entenen que la democràcia "està qüestionada i que hi ha un estat impropi que no vetlla pels interessos dels ciutadans". En aquest context, els ha convidat a sortir al carrer per defensar el "dret a decidir el seu propi futur".

En una línia semblant s'ha expressat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que ha defensat la proposta d'acte com a "descentralitzada però unitària". "Se sap que tindrà més unitat que l'any passat dels espais socials i polítics partidaris del dret a decidir", ha afegit sense citar els 'comuns'. En qualsevol cas, per les dues entitats, les reivindicacions per aquest any passen pel dret a decidir i per la independència, i culminar el procés, per "raons democràtiques i de dignitat".

Per això, i amb uns 100.000 inscrits als actes, Sànchez ha defensat fer de la Diada un clam a favor de la independència i perquè és "culmini" el procés amb la mirada posada en la darrera aposta de l'ANC, un referèndum vinculant. Tot plegat ha de servir, a parer de Sànchez, perquè "les institucions liderin el pas final cap a la independència". Per això ha reclamat que la Diada serveixi tant com a mostra de suport a les institucions catalanes com "un alè perquè culmini el mandat el 27-S".

D'altra banda, i sobre que la Fiscalia estudiï la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per desobediència segons publica 'La Vanguardia', Sànchez ha assegurat que la ciutadania respondrà davant de qualsevol fet que "posi en risc la continuïtat" de les institucions. En aquest sentit, ha lamentat que l'Estat hagi apostat per la judicialització de la política i ha reclamat "suport a totes les persones que es vegin amenaçades".

Sànchez i Cuixart han atès els mitjans de comunicació en el marc d'una reunió del Secretariat Nacional de l'ANC al Montestir de Pedralbes, de Barcelona. Han rebut el suport de la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras; de Gerard Esteve de la UFEC; del president Súmate, José María Clavero; de Josep María López Llaví, en representació de Plataforma per la Llengua, de Sergi Blázquez, president de l'entitat Drets; i del representant de la plataforma por Seleccions Esportives Catalanes, Francesc Serra.