Turisme

La Generalitat crearà un observatori per a la planificació global del turisme

Aquesta eina servirà per "obtenir i analitzar" tota la informació disponible sobre l'activitat turística del país, segons el conseller Jordu Baiget

25.08.2016 | 16:37

El conseller d´Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha confirmat avui que la Generalitat posarà en marxa un nou observatori que servirà per "fer una millor planificació global del turisme a tot Catalunya". En una entrevista a ´El Món a Rac1´, el conseller ha subratllat "encara no hem pogut fer una veritable extracció i anàlisi de totes les dades que podem obtenir sobre el turisme". La iniciativa permetrà al Govern "obtenir i analitzar" tota aquesta informació per "ajudar les administracions competents" i definir conjuntament les mesures a implantar.

La posada en marxa de l´observatori és un dels objectius d´aquesta legislatura que el conseller Baiget ja va expressar en seu parlamentària, el febrer passat. Aquest observatori permetrà dotar a la Generalitat d´un sistema integral de coneixement i intel·ligència turística basat en el control de les pròpies dades.

El conseller ha aprofitat també per negar que existeixi una massificació derivada del turisme, i ha posat com a exemple els visitants anuals a monuments emblemàtics. "Si vas a la Sagrada Família, òbviament et trobaràs molts turistes. Però a la Sagrada Família hi van 3,7 milions de visitants l´any, mentre que al Louvre hi van 9,5 milions i a la Torre Eiffel 7,2 milions", ha comparat.

En qualsevol cas, Baiget ha recordat que la seva aposta és per un "turisme sostenible", que prioritza la "qualitat per sobre de la qualitat" i posa en valor l´enorme varietat de l´oferta catalana. Així, malgrat reconèixer l´atractiu enorme que tenen Barcelona i el sol i platja, també ha subratllat el compromís de la Generalitat per continuar potenciant els molts altres al·licients amb què compta el país: "Volem continuar donant més alternatives a Barcelona i treure pressió de les zones costaneres".

Amb tot, el titular d´Empresa ha afirmat que aquest any es podrien superar les dades de l´any passat en matèria de turisme, "un any que ja va ser rècord". Tanmateix, també ha volgut fer una crida a "no caure en l´autocomplaença", quan ha reconegut que Catalunya ha pogut veure´s beneficiada per la inestabilitat en matèria de seguretat que oferien d´altres destinacions. "Encara que els resultats siguin favorables, hem de posar-nos les piles", ha reblat.

Taxa turística: es pot retocar però amb consens
Per altra banda, el conseller també ha parlat de l´Impost sobre Estades en Establiments Turístics. A preguntes sobre si estudien incrementar-lo, Baiget ha mostrat la disposició del Govern per parlar sobre retocar-lo, amb la condició que "es faci consensuadament entre el sector i les administracions". Tanmateix, el membre de l´Executiu també ha volgut remarcar que l´impost fa poc temps que s´aplica i "ara s´està fent un esforç per consolidar-lo". I per últim ha recordat que si existeix la taxa és "coratge" que la Generalitat va tenir en el seu moment: "Nosaltres vam entomar tot el desgast d´aplicar aquest impost", ha acabat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema