Aquesta setmana ha començat la recol·lecció de les ja conegudes com a pomes independentistes de Castelldans (Garrigues). Es tracta d'una producció de 200 pomes de varietat buckeye, característiques per ser de color vermell però que el seu propietari i enganxa un adhesiu encunyat de l'estelada de manera que en aquesta part la pigmentació no s'acoloreix i quan s'estira es pot veure la bandera tatuada al fruit. Joan Escolà ja fa sis anys que fa pomes independentistes però a través de l'empresa Tatufruit s'ha especialitzat en personalitzar els fruits amb imatges i logotips com la Seu Vella, la Sagrada Família o noms propis per tal de fomentar-ne la seva comercialització com a regal. Les pomes de l'estelada no són un encàrrec sinó que les tenen en estoc per vendre-les o regalar-les com va fer l'any passat en un dels autocars que van anar a l'Onze de Setembre a Barcelona.

Escolà explica que ja abans que el procés independentista pregués embranzida va començar a fer pomes amb el tatuatge de l'estelada ''perquè és una bandera bonica i surt fora del que és normal amb la bandera catalana''. Tot i que és conscient que ara ha agafat ''més notorietat'' la campanya d'enguany serà la que menys producció de pomes independentistes hi haurà, amb un estoc que tot just arribarà a les 200, per això Escolà recomana a tot aquell qui en vulgui que s'afanyi a fer el seu encàrrec abans que es quedi sense.

De fet, segons Escolà, són els altres models els que tenen ''més tirada'' entre la seva clientela i en aquest sentit destaca les pomes que tenen el dibuix de la Seu Vella de Lleida, la Sagrada Família o les que feliciten el Nadal, com les que més demanda tenen. Quan va començar amb aquest projecte que se li va ocórrer fa 10 anys quan va veure que a Mercabarna hi havia pomes que portaven una felicitació de Nadal tatuada, Escolà havia arribat a comercialitzar més de 3.000 pomes per campanya amb diferents dibuixos i logotips.

Algunes de les creacions de Joan Escolà. ACN.

Ara però, la producció ha caigut fins al miler d'unitats perquè assegura que no hi ha tanta demanda. Abans, segons aquest pagès, moltes empreses volien aquest tipus de pomes ''personalitzades'' com a detall de presentació o obsequi per als seus clients, però ara, amb la crisi, diu que no hi ha diners per gastar en aquestes coses. Aquestes pomes són una mica més cares que les habituals i tenen un cost d'entre 50 i 1 euros la unitat.

Per tal de fer un tatuatge a la poma s'escull un disseny i aleshores se'n fa un adhesiu que és col·loca damunt del fruit quan aquest encara és verd. A mesura que la poma madura i va agafant el color per les variacions de temperatura entre el dia i la nit, la part que està coberta per l'adhesiu es queda sense incrementar la pigmentació i així es forma el dibuix que es pot apreciar una vegada retirat, quan ja s'ha collit.