L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat aquest dilluns que, probablement, participarà en els actes que l'ANC organitzarà durant la Diada. "M'ho he preguntat com a alcaldessa i crec que hi ha més motius per ser-hi que no pas per no ser-hi", ha indicat durant una entrevista al canal 3/24. Segons Colau, els motius que han fet sortir els catalans al carrer els darrers anys "continuen intactes". Com a alcaldessa veu necessari manifestar-se per defensar "la sobirania de Catalunya, els drets socials i nacionals i les institucions catalanes". L'amenaça d'inhabilitació que plana sobre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, és un dels motius que ha citat per criticar la judicialització de la política que impulsa el govern espanyol per combatre el procés sobiranista. Tot i les reflexions personals, la líder de Barcelona En Comú també ha explicat que el debat encara no s'ha abordat dins la seva organització.

Colau no comparteix el full de ruta que JxSí i la CUP defensen al Parlament, i que compta amb el suport de l'ANC i Òmnium Cultural, les dues entitats organitzadores de les mobilitzacions del proper Onze de Setembre. L'alcaldessa ha subratllat, però, que prioritza defensar la sobirania i institucions catalanes i, per això, és partidària de ser en les manifestacions de la Diada. "Com a alcaldessa crec que cal defensar les institucions del país encara que no comparteixi el full de ruta", ha subratllat.

És l'opinió personal de Colau, que no ha garantit al 100% la seva presència en les mobilitzacions, tot i remarcar que preferiria ser-hi. "Com a amfitriona d'una manifestació massiva de la Diada és millor ser-hi", ha opinat. Segons ella, els motius de les últimes manifestacions massives segueixen intactes: "Tenim un govern recentralitzador, autoritari i que no para de judicialitzar el conflicte".

L'alcaldessa sí ha garantit la presència als actes institucionals tant de l'Ajuntament com de la Generalitat i també a la tradicional ofrena de l'Ajuntament al monument de Rafael Casanova. L'acte que organitza el Govern es farà enguany al passeig del Born i no pas al Palau de la Generalitat. Una decisió que no incomoda Colau, ans el contrari: "Em sembla fantàstic. Una molt bona idea. I hi serem amb molt de gust".

La probable presència de Colau en les manifestacions de la Diada contrasta amb la posició contrària que han manifestat públicament dirigents d'ICV i Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP). L'alcaldessa i líder de BComú (on estan representants tant ICV com els partits que formen part de CSQP), ha explicat que el tema encara no s'ha debatut internament entre els comuns.

No serà candidata a la Generalitat

No és la primera vegada que ho fa, però aquest dilluns Colau ha tornat a descartar-se com a hipotètica cap de llista a les eleccions catalanes del nou espai polític que hauria de sortir de les confluències d'esquerra. "No tinc cap intenció de presentar-me a un altre lloc. Jo m'he presentat per ser alcaldessa de Barcelona. Afortunadament hi ha molts lideratges i es va veient com surt molta gent bona que no havia estat en política tradicional", ha explicat. Colau es compromet a acabar el mandat al consistori barceloní, que conclou el 2019.

En tot cas, el nou espai polític de l'esquerra alternativa començarà a caminar amb pas ferm a partir del setembre amb la intenció que "tothom que se senti cridat" pugui participar-hi. Colau ha evitat parlar de terminis concrets, però sí ha apuntat que quan comencin les converses es tancarà un calendari. El diari ARA publica aquest mateix dilluns que la intenció dels comuns és presentar el nou subjecte polític durant el primer trimestre del 2017.

La líder de BComú ha subratllat que no treballaran condicionats per les fites electorals (unes possibles eleccions al Parlament durant el 2017) i que el debat serà obert per tal que la confluència vagi "molt més enllà de les sigles dels partits".

Aquest nou subjecte polític treballarà per canviar la correlació de forces a Catalunya, amb l'objectiu de construir una majoria d'esquerres al Parlament. Això implica teixir més i millors complicitats amb ERC, amb qui Colau ha reconegut algunes tibantors públiques: "A ningú se li escapa que, després que En Comú Podem guanyés les eleccions del 20-D, alguns partits i sectors vinculats a Esquerra ens veuen com a rivals electorals".

En tot cas, Colau, ha recalcat que no té cap dubte que les coincidències "ideològiques i programàtiques" amb els republicans són moltes més que les seves discrepàncies. Segons Colau, els atacs a través de les xarxes socials o les declaracions de persones vinculades a l'independentisme no han de fer oblidar aquesta coincidència. "No vull fer victimisme, però m'he sentit estranyada amb algunes declaracions. Sentir el conseller de Justícia (Carles Mundó) dir que els comuns son borbònics i monàrquics, és un sense sentit. Hi ha coses que no calen. Ens hem de centrar en allò que tenim en comú", ha conclòs.