El president de l'ANC, Jordi Sánchez, va admetre ahir que l'independentisme té "el virus de patir encara que estigui tot guanyat". Amb aquesta metàfora va reclamar prendre consciència que el procés depèn "únicament i exclusiva" de la gent. "Nosaltres mateixos podríem perdre la partida si no juguem bé les cartes, hem de confiar en nosaltres mateixos", va afegir Sánchez en cloure l'acte festiu de l'ANC al Maresme ahir al matí. "Amb aquesta confiança i amb unitat guanyarem l'objectiu de la república", va indicar, tot advertint, tanmateix, que la situació actual del procés crea una certa "desorientació i fatiga".

En aquest context, el president de l'entitat sobiranista va recordar que els propers dies seran "moments de gran intensitat" i que s'encara una tardor "on probablement per primera vegada el Parlament estarà en condicions d'anunciar que convocarà un referèndum d'independència", va assegurar, sense citar la qüestió de confiança.

"Si efectivament el Parlament la propera tardor assumeix el compromís amb la ciutadania, el procés entrarà en un punt de no retorn", va advertir. El referèndum, objectiu i demanda de l'ANC a les institucions, ha de servir doncs, segons Sánchez, per reblar el procés polític català. "Defenso el procés però també hem de dir que o comencem a acabar-lo o acabarà amb nosaltres, perquè no és que portem molt de temps, [...] és que ho hem fet tot". De fet, el dirigent sobiranista va recordar que s'ha "guanyat" al carrer i les urnes, que s'ha "obert la mà" a les institucions espanyoles i que s'ha intentant un referèndum acordat. "Ho hem fet de manera unitària i amb convicció. Ens costa imaginar què més podem fer, només ens falta una cosa, la determinació d'acabar el procés", va afirmar. I és precisament això el que va reclamar que s'evidenciï als actes de que l'ANC i Òmnium organitzen de cara la Diada. "Hem de demostrar que la mantenim viva", va afegir, en una crida a la mobilització per esperonar les institucions.

A més, Sánchez també es va dirigir indirectament als comuns i a "la majoria més àmplia" partidària del dret a decidir. Els va convidar a no utilitzar el concepte unilateralitat per "amagar-se": "No pot ser l'excusa perquè no es mantinguin en el referèndum", va indicar. En aquest sentit, els va convidar, sobretot els seus dirigents polítics, a defensar el dret a l'autodeterminació desobeint prohibicions de l'Estat: "La unilateralitat serà condició necessària per fer-lo real si l'Estat espanyol s'hi nega", va indicar. Per tot plegat, els va interpel·lar a desobeir tal com han desobeït "jutges i lleis" en drets "d'altres àmbits", va recordar.

En la seva intervenció, Sánchez va assegurar que cap tribunal ni cap govern que "vulgui trencar la legitimitat de les urnes" aturarà el procés català. "Estem amb vosaltres passi el que passi, no ens falleu", van recalcar el president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. En aquest context, Sánchez va instar els càrrecs públics que sigui inhabilitats a mantenir-se "dempeus a l'escó o al despatx" per seguir amb les seves funcions.

En l'acte també hi va intervenir l'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, que va erigir el món municipal com a eina per "tirar del carro" si arriben inhabilitacions a les institucions.