El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, investiga els possibles maltractaments d'un intern de Quatre Camins de Granollers. El pres que ha denunciat els fets al Síndic afirma que va ser víctima d'un ús desproporcionat de la força per part del grup d'intervenció especial i l'exploració mèdica que li va fer la facultativa del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT) li va detectar diversos blaus. Arran d'aquest cas, Rafael Ribó, ha proposat a la Conselleria de Justícia que s'instal·lin càmeres d'enregistrament d'imatges a totes les dependències dels centres penitenciaris on els presos puguin patir vexacions o maltractaments. "L'objectiu és garantir la professionalitat i el rigor dels funcionaris en el seu comportament i al mateix temps protegir-los de les denúncies i acusacions falses", ha detallat el Síndic a través d'un comunicat fet públic aquest dijous.

Els fets van passar en el pati del departament de sancionats arran de la contenció a aquest intern davant de la seva actitud provocadora i la queixa es va plantejar en el marc d'una visita del Síndic al centre, en qualitat de Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT). Segons l'exploració mèdica que va practicar la facultativa del MCPT, l'afectat tenia múltiples blaus que podien "ser compatibles amb mecanismes directes de contusió".

En la resolució de la queixa, el Síndic descriu diversos dèficits trobats en l'actuació de l'Administració, com l'escassa concreció en l'informe redactat pels funcionaris i en el full assistencial mèdic, que no detalla amb exactitud les lesions ni el tractament administrat; la manca de comunicació immediata dels fets a l'autoritat judicial competent; i que no hi hagués cap intent de negociació davant del conflicte i s'optés directament per l'aplicació de mitjans coercitius.

A banda de recomanar instal·lar més càmeres, el Síndic també ha suggerit a la Conselleria de Justícia "redactar els informes dels fets amb el detall minuciós de cada una de les actuacions dutes a terme pels funcionaris i sense l'ús mecànic de conceptes jurídics indeterminats, que únicament serveixen per fonamentar la gestió de força física per part de l'Administració". També ha recomanat a Justícia que fomenti "fins l'últim extrem el diàleg, la negociació i la mediació amb l'intern, abans de sol·licitar l'assistència del grup d'intervenció especial" i que comuniqui "immediatament al jutge de vigilància penitenciària de l'aplicació dels mitjans coercitius al jutge de vigilància penitenciària, concretament pel que fa a les mesures que es mantenen durant un període de temps perllongat, com és l'aïllament provisional".

Segons Rafael Ribó, "els serveis mèdics penitenciaris haurien de comunicar, tant al jutjat de guàrdia com al director de l'establiment, qualsevol incidència on es constatin danys físics als interns, ja sigui per incidències entre interns com per incidències provocades entre interns i funcionaris". En aquest sentit, el Síndic ha considerat que "l'actuació dels serveis mèdics no ha de circumscriure's únicament a l'atenció sanitària i curació de les ferides, sinó que ha de vetllar per la imparcialitat i denúncia de casos en què presumptament hi hagi hagut una aplicació extralimitada de la força física". "Els serveis mèdics penitenciaris han d'adaptar els fulls d'assistència mèdica, en els casos de lesions per presumptes maltractaments, al que estableix el Protocol d'Istanbul", ha reclamat en aquest comunicat Ribó. A més, ha subratllat que "és important que es reflecteixi quines cures s'han practicat a l'intern davant de les lesions que presenta i quina és la pauta mèdica que se li administra".