La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar ahir que el procés està «més viu que mai» i que «continua al ritme previst». «És un cordial avís a tots aquells que el volen mort i enterrat i que malgrat tot no paren de fer-hi referència», va afegir en resposta al dirigent del PPC Xavier Garcia Albiol, que en una entrevista a Rac1, va dir que el procés independentista està «mort» i el va titllar de «farsa».

En la inauguració de la 48a edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada (Conflent), Munté va refermar «el compromís irrenunciable» de l'Executiu català amb el camí cap a la independència. També va afirmar que aquesta és «una aspiració nacional justa» i que la via per assolir-la és plenament «democràtica». En aquest sentit, va rebutjar les «amenaces» de l'Estat, que creu que «refermen la potència» de les reivindicacions sobiranistes. A parer seu, darrerament -com a conseqüència de les «envestides» del govern espanyol- s'ha produït un «retrocés» en el respecte a les minories i els drets i llibertats dels pobles i la qualitat de la salut democràtica. Tot plegat, ha contribuït a tenir encara més ganes de disposar d'un estat propi, va opinar.

Paral·lelament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va augurar que els que avui «combaten» el projecte d'un Estat català, després maldaran per «governar-lo» una vegada hagi estat proclamat. Des del seu compte personal a Twitter, Puigdemont va llançar un missatge de retret cap a aquells que des de Catalunya ?«menystenen» o busquen frenar els independentistes.

Més actes per la Diada

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va presentar ahir la Setmana Catalana al Món, un seguit de set esdeveniments en set ciutats d'Europa i els EUA per tal de mobilitzar els catalans que viuen a l'estranger i actualitzar el debat sobre el procés sobiranista de cara a la celebració de la Diada de l'Onze de Setembre. En una roda de premsa ahir al migdia, la secretària nacional de l'ANC, Montse Daban, va afirmar que aquesta vocació internacional de la Setmana Catalana al món és una resposta al «bloqueig» per part de l'Estat espanyol de l'acció internacional del sobiranisme, tant en l'àmbit civil com governamental. Les activitats es realitzaràn entre el 4 i l'11 de setembre a diferents localitats.