L'escriptor barceloní Víctor Mora, creador del cèlebre còmic El Capitán Trueno, va morir ahir als 85 anys d'edat, segons van confirmar els seus propis familiars. Autor de novel·les, còmics i contes traduïts a diversos idiomes, Mora va rebre diversos guardons al llarg de la seva dilatada trajectòria, entre ells la creu de Sant Jordi, el 1997, el Gran Premi del Saló del Còmic, el 1998, i també va ser distingit pel govern francès com Cavaller de l'ordre de les Arts i les Lletres.

Nascut a Barcelona el juny de 1931, Mora va presentar el 1956 el primer guió del seu cèlebre personatge, El Capitán Trueno, a qui va donar forma el dibuixant Miquel Ambrosio, conegut com Ambros. El tiratge setmanal de les històries d´aquest heroi fregava els 300.000 exemplars, però al franquisme no li va importar aquest èxit editorial i va tancar al creador, per «comunista i maçó», durant alguns mesos de 1956 a la presó Model de Barcelona.

Els seus primers treballs en el món del còmic van començar quan tenia 17 anys, ja que va agafar el relleu de Rafael González i de Francisco González Ledesma en la sèrie Doctor Niebla, dibuixada per Francisco Hidalgo. El 1951 va crear la sèrie Capitán Kerr per a la revista Historietas, que dibuixava ell mateix.

Va començar a treballar per a l'Editorial Bruguera l'any 1956, i allà va proposar crear el guió sobre un nou personatge d'aventures, ambientades en l'Edat Mitjana, i d'aquí va sorgir el seu personatge més famós: El Capitán Trueno, un dels més representatius de la historieta espanyola. Mora va signar els guions de la sèrie com Víctor Alcázar, i els primers quaderns es van publicar entorn de l'estiu d'aquell any. És a dir, Trueno acaba de complir el 60è aniversari.

El 1956, Víctor Mora va ingressar al Partit Comunista de Catalunya (PSUC), i un any més tard, el gener del 1957, va ser detingut i condemnat a sis mesos de presó, amb la seva companya sentimental. En sortir de la presó, va continuar en la seva feina a l'Editorial Bruguera. Durant el seu empresonament es va encarregar dels guions d'El Capitán Trueno Ricardo Acero.

Després del seu èxit amb El Capitán Trueno, va crear altres herois molt semblants a aquest, però que s'ubicaven en èpoques històriques diferents i que van tenir també gran èxit com El Jabato, El cosaco verde, Dani Futuro, i El Corsario de hierro. El primer quadern setmanal d'El Jabato va aparèixer a l'octubre de 1958 i dos anys després es van començar a publicar en la revista El Campeón. El 1962 ho van fer a El Jabato Extra, de la qual van sortir 51 números. Fins a 1968 El Jabato va arribar als seus lectors sota l'aixopluc d'una altra publicació germana, El Capitán Trueno Extra. «Els herois sense tatxa acaben sempre per aliar-se», remarcava Mora.

El 1962 va tornar a França, on va col·laborar a revistes com Pilote, Pif i Vaillant, i deu anys més tard, a causa de la seva oposició al franquisme, es va exiliar de nou a París, fins al 1976. Després de diversos anys de litigi, el 1986 se li va reconèixer l'autoria i la propietat intel·lectual dels seus personatges. Un any després, el 1987, es va publicar una col·lecció amb els episodis inèdits de les aventures del Capitán Trueno, amb el títol de Las nuevas aventures del Capitán Trueno.

Després d'abandonar la seva trajectòria com a guionista del Capitán Trueno, el 2008 els autors Luis A. Ródenas i José Revilla van publicar La Hermandad de la Espada, continuació de la saga. Víctor Mora també va publicar llibres de contes; els primers d'ells van ser La víctima el 1960, al qual va seguir La cometa azul el 1961 o El cafè dels homes tristos el 1966. Entre les seves novel·les destaquen: El tramvia blau (1984), La dama de la gàbia de ferro, L'ogre dels carpats, totes dues el 1997, Carícies d'un desconegut (1999), El castell de Lava Negra (2000) o El mandarí escarlata (2001).

Molt vinculat a l´Escala

El nom de Víctor Mora fa anys que es troba estretament vinculat a l´Escala, on va passar diverses temporades. Al municipi empordanès s´hi troba avui en dia la seu de la Fundació Víctor Mora, un projecte impulsat per l´Ajuntament de l´Escala, amb la col·laboració de l´autor, i que avui dia treballa per la divulgació de la cultura, sobretot en l´àmbit literari. A més, en aquesta seu es troben els 10.000 llibres, a més de documents com a fotografies o correspondència procedent de la seva col·lecció privada, que Mora i la seva esposa, Armonía Rodríguez, van cedir al poble el 2004.

Encara que l´autor mai va indicar d´on era exactament el personatge del Capitán Trueno, existeix una teoria que afirma que es va inspirar en el comte Hug IV d´Empúries.

El 2006, amb motiu d´un acte per commemorar els 50 anys del naixement del seu cèlebre personatge celebrat al municipi, Mora va assegurar, sobre l´origen del capità, «em sembla molt que es tracta de l´Empordà». «Això és el que em satisfaria més perquè a mi també m´hauria agradat néixer a l´Empordà, tot i que no ha sigut possible», va afegir. Per retre homenatge a la seva persona, l´Escala va batejar el novembre de 2010 una sala de la Biblioteca Municipal Víctor Català amb el nom de Víctor Mora.