Almenys 200 petits inversors espanyols han estat víctimes d'una estafa, xifrada en 50 milions d'euros, després d'haver estat captats per una organització que els convencia perquè compressin accions fraudulentes que cotitzaven al mercat Xetra, la plataforma electrònica de la borsa alemanya.

La Guàrdia Civil va desmantellar aquesta xarxa i va detenir a Barcelona deu persones i n'ha investigat dues més en l'operació Inversionis, que va destapar una estafa a gran escala després de més de tres anys d'una complexa investigació que ha necessitat comissions rogatòries a tercers països i el suport de l'Agència Tributària, el Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Va ser al gener del 2013 quan els agents van iniciar les indagacions després de la denúncia d'un empresari guipuscoà, qui va assegurar haver estat víctima d'una estafa en inversió de capital al mercat Xetra. Posteriorment, es va tenir coneixement que hi havia 200 afectats més en diverses províncies espanyoles, encara que la Guàrdia Civil creu que aquesta xifra podria ser superior perquè alguns dels estafats atribuïen la pèrdua al risc que assumien i no s'han personat.