El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, considera que "seria bo" que Junts pel Sí (JxSí) i la CUP arribessin a un acord sobre la qüestió de confiança abans de la Diada de l'11 de Setembre, per donar "tranquil·litat" als catalans i evitar el risc d'una negociació "a última hora". Segons va afirmar Tardà, la qüestió de confiança a la qual el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà el 28 de setembre, no hauria de ser un obstacle per poder culminar la legislatura havent complert el full de ruta sobiranista.

"Estic convençut -va assenyalar- que JxSí i la CUP no únicament seran responsables sinó que estaran a l'altura d'aquest moment històric i, de fet, només contemplo un escenari d'acords i de consolidació de les aliances, perquè si no fos així és evident que les forces sobiranistes haurien fracassat i això la ciutadania no ho perdonaria mai".

"En tot cas -va recalcar- estic segur que les dues forces faran el necessari" perquè el president Puigdemont i el seu govern superin la qüestió de confiança, cosa que no treu "la necessitat de negociar". Per a Tardà, "seria bo" que l'acord entre JxSí i la CUP s'assolís abans de la Diada, tant per donar tranquil·litat als catalans, com per evitar els riscos inherents a unes negociacions in extremis a les portes del 28 de setembre.

L'espina dels Pressupostos

La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant va demanar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aïlli el debat dels Pressupostos de la negociació per la qüestió de confiança. Reguant va aconsellar separar els dos debats, per no obligar a la CUP a garantir el seu suport a les dues coses a la vegada.

"Una cosa és la qüestió de confiança, que té a veure amb el full de ruta i amb si esgotem la legislatura. Els pressupostos són una altra cosa, de la qual estem disposats a parlar. Però vincular-ho, ara mateix, no és el millor", va afegir.

L'eurodiputat i portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, també va voler posar la mirada en la qüestió de confiança a la que se sotmetrà Carles Puigdemont, per remarcar que no serviria de res superar-la si el Govern no pot tirar endavant uns pressupostos.

Urtasun considera "clau" que en una legislatura "molt inestable" com aquesta resulta evident per a ell que "l'autèntica qüestió de confiança no és tant la pròpia qüestió de confiança sinó els pressupostos, que són l'autèntica confiança en un Govern". És per això que assegura que "la qüestió central per al Govern Puigdemont és si tindrà el suport (de la CUP) als pressupostos". Urtasun va explicar que el principal factor "És el que afecta la gent. El que hem de saber és si té majoria o no per tirar-los endavant"

D'aquesta manera, Ernest Urtasun va retreure als cupaires que s'estigui prestant a arribar a acords amb el grup de JxSí quan, segons l'ecosocialista, "en qüestions econòmiques, qui marca la política al Govern i JxSí és CDC".

"No es pot construir de cap manera una alternativa cedint la presidència a CDC, amb les mateixes polítiques d'Artur Mas. L'alternativa i la llibertat del país es construeix amb una majoria diferent, no permetent que CDC segueixi a la presidència de la Generalitat", va concloure l'eurodiputat.