Els turistes que van visitar Catalunya al juny van deixar 1.746 milions d'euros, el 3,9% més que en el mateix mes de l'any passat, segons l'enquesta de despesa turística que publica l'Institut d'Estadística espanyol. La despesa mitjana per turista s'ha situat en 975 euros, cosa que suposa el 3,7% ?menys que fa un any. La despesa mitjana diària per turista ha estat de 180 euros, el 8% més.

El primer semestre, els turistes han deixat a Catalunya 6.983 milions d'euros, amb un increment del 2,8% en relació amb el 2015. La despesa més gran és el pagament del paquet turístic, que s'endú el 22% del total de la despesa, mentre que el pagament del transport, majoritàriament en avió, absorbeix el 19% de la despesa.

En el conjunt de l'Estat espanyol, els turistes es van deixar al juny 7.871 milions d'euros, el 12,7% més que l'any passat. La despesa mitjana diària d'aquests turistes al juny es va situar en 134 euros, el 0,8% més que fa un any, i la despesa mitjana per turista va ser de 1.038 euros, pràcticament la mateixa que l'any passat, només amb un increment d'un euro més. Els primer sis mesos de l'any, els turistes han deixat a l'Estat espanyol 32.685 milions d'euros, practicament igual que l'any passat.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) destaca que els turistes del Regne Unit suposen el principal país emissor amb el 23% del total, sense que l'impacte del 'Brexit' i la devaluació de la lliure esterlina hagi tingut efecte. Després del Regne Unit està Alemanya, amb el 14,8% dels turistes i França amb el 6,8%.