El síndic de greuges, Rafael Ribó, es va mostrar partidari de suspendre les proves de revàlida per a l'educació secundària obligatòria (ESO) i el Batxillerat, previstes per al curs vinent. Així ho va fer saber al Ministeri d'Educació, al Departament d'Ensenyament i al defensor del poble estatal. La resolució del síndic es basa en el fet que l'aplicació d'aquest examen és contradictòria amb la normativa estatal i catalana i amb els principis que regeixen el sistema educatiu i les finalitats de l'acció educativa. Segons el síndic «l'exercici del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats passa no només per l'adopció de mesures individuals d'atenció a la diversitat i l'establiment de beques i ajuts sinó també perquè els processos d'avaluació prenguin en consideració l'evolució personal de cada alumne en el context de la seva situació social, econòmica i familiar».

Ribó va considerar que l'establiment d'una revàlida no té en compte la situació personal, familiar i social ni l'evolució de cada alumne i del centre d'on prové, i «pretén introduir un tractament suposadament homogeni a situacions que són molt diverses».

El Departament d'Ensenyament va manifestar el seu desacord amb la introducció d'aquesta revàlida i va anunciar que seguirà aplicant les proves de competències bàsiques que preveu la Llei d'educació de Catalunya, aprovada l'any 2009 amb un ampli suport al Parlament. Contràriament a la revàlida, aquestes proves tenen només caràcter diagnòstic. Els seus resultats no s'incorporen a l'expedient acadèmic de l'alumne i no determinen el pas a l'educació secundària.

Ribó va alertar que la prova de revàlida «deixa de banda el que les successives lleis d'educació han mantingut sobre el desenvolupament de la personalitat de l'alumne des d'una perspectiva integral que no només incorpora l'adquisició d'aprenentatges».