El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, va replicar ahir a ERC que l'exposició temporal Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà, que s'estrenarà al Born el proper octubre i que ha generat polèmica perquè exhibirà dues escultures franquistes, «forçarà una reflexió com a societat» del que va significar la dictadura i de la «impunitat que ha tingut en democràcia».

Després que el president del grup municipal d'ERC-Barcelona, Alfred Bosch, reclamés que no s'exhibissin les escultures franquistes perquè dóna «una imatge de normalitat que no existeix» a l'Estat espanyol, Pisarello ha respost davant els periodistes que «precisament perquè les ferides no estan ben tancades s'ha de tenir aquesta discussió». Concretament sobre l'estàtua de Franco, va puntualitzar que es presenta «com una ruïna i que està decapitada, lluny de tota apologia, al contrari».

Paral·lelament, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va mantenir ahir la posició del seu grup i va dir que considera «ofensiu» que l'Ajuntament de Barcelona desitgi «exhibir una figura de Franco al carrer», ja que el dany causat a les víctimes del franquisme «encara no ha estat reparat».

Segons la seva opinió, «en les societats democràtiques que han tingut la desgràcia d'haver patit dictadures però que han fet les coses bé i han reparat el dany a les víctimes es poden permetre el luxe d'exhibir figures» com les que l'Ajuntament desitja mostrar.

«Al nostre país encara no han estat anul·lades les sentències dels tribunals feixistes, no s'ha tornat el patrimoni a les famílies a les quals els van ser confiscats béns, encara no hi ha ningú que hagi estat jutjat i el cap d'Estat no ha demanat perdó per la complicitat de la monarquia borbònica amb la repressió feixista» va explicar.