El president del PDC i expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest dimecres balanç polític del darrer any, en coincidir que el mateix 3 d'agost de 2015 era el dia que signava el decret de convocatòria per a les eleccions del 27-S, les negociacions posteriors de les quals van acabar amb la seva retirada i la investidura de Carles Puigdemont com a president. Mas no ha dubtat en arremetre contra la CUP, que va provocar el seu pas enrere, tot i ser aquest mes d'agost clau en les converses entre Puigdemont i la CUP per la qüestió de confiança a la que se sotmetrà el president al setembre. "Ens ha complicat molt les coses", ha arribat a dir.

Artur Mas carrega contra la CUP

Artur Mas carrega contra la CUP

Enmig d'aquest balanç que ha fet Mas, ha reconegut que fa un any, quan convocava les eleccions del 27-S "no podia calcular que ens faltaria un diputat perquè JxSí governés amb una mica més de tranquil·litat, ni que hi hauria gent que impulsada per la bona fe, votaria la CUP, pensant que votar a la CUP era com votar JxSí i pensant que la CUP era David Fernández i Antonio Baños". Segons Mas, aquests votant de la CUP "mesos després ha vist que era radicalment diferent votar JxSí o la CUP", i aquestes circumstàncies creu que han "complicat les coses molt a Catalunya". "El Govern ho està tenint molt complicat perquè hi va haver un vot de bona voluntat a la CUP, però que ens ha complicat les coses", ha conclòs.

Deixant la CUP de banda, l'expresident ha assegurat que fa un balanç positiu de com van anar les eleccions per la "lectura plebiscitària" que se'n va fer, perquè JxSí "funciona", perquè es va "aconseguir una majoria independentista al Parlament", i perquè "hi va haver una participació del 75%". A més, s'ha mostrat "molt, molt i molt content" per Carles Puigdemont, a qui considera "un president que ho està fent molt bé", i pel Govern, en creure que "funciona" tot i ser "molt plural".

Per últim, s'ha mostrat "tremendament descontent de la reacció de l'Estat, que es passa la democràcia pel clatell, no entén res del que passa a Catalunya, que actua de manera arbitrària i brutal contra una part de Catalunya, que no calcula bé les conseqüències d'actuar així, però que demostra que tenen molt poca base democràtica".