El Govern català va aprovar ahir el projecte de Llei de Ports, que actualitza la seva política portuària i contempla, entre d'altres novetats, que els ports esportius s'identifiquin per categories, en funció de la qualitat de les seves instal·lacions i serveis. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va explicar que aquest sistema és anàleg al de les estrelles per als establiments hotelers i té l'objectiu d'incentivar la competitivitat i impulsar les actuacions que permetin incrementar la qualitat de les instal·lacions portuàries.

Fins ara, la principal norma reguladora dels ports catalans datava del 1998, però els canvis que ha patit el sector els últims anys obligaven a actualitzar la normativa, adaptant-la a factors com el creixement de la nàutica esportiva, la modernització de la pesca o l'increment del trànsit portuari comercial i industrial.

«El projecte de Llei de Ports fixa els objectius de la política portuària i reforça les instal·lacions portuàries com a motor econòmic», va assenyalar Rull, que va destacar que la nova normativa està «pensada amb mentalitat d'Estat» i per a tots els ports de Catalunya, també els d'interès general, com el de Barcelona. El sistema portuari de Catalunya està integrat per 45 ports de titularitat de la Generalitat, dels quals 44 tenen activitat nàutico-esportiva.

El projecte de Llei aprovat ahir fixa doncs una nova organització administrativa portuària, de manera que el departament de Territori i Sostenibilitat serà el responsable de la planificació i ordenació, mentre que l'empresa pública Ports de la Generalitat gestionarà tots els ports del sistema directament o indirectament a través d'empreses concessionàries. «La nova normativa vol promoure el creixement d'operadors i usuaris que desenvolupin activitats generadores de valor mitjançant uns serveis portuaris eficients». Una altra de les novetats és la creació del Consell de Ports com a òrgan de consulta i assessorament entre el sector i l'administració catalana.