El partit Demòcrata Català no tindrà grup parlamentari al Congrés dels Diputats la pròxima legislatura després que la Mesa de la cambra baixa hagi rebutjat la petició dels nacionalistes catalans amb els vots en contra de C’s (2) i les abstencions de PP (3), PSOE (2) i d’Units Podem (2). L’antiga Convergència es queda així sense grup al parlament espanyol per primer cop i passarà a formar part del grup mixt juntament amb Bildu, Compromís, Coalició Canària i altres forces minoritàries.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha explicat en roda de premsa que la Mesa ha pres la decisió de rebutjar que el Partit Demòcrata es pugui constituir com a grup propi perquè no compleix amb els requisits que estableix el reglament de la cambra ja que “no té el 15% dels vots emesos en les quatre circumscripcions on s’ha presentat”.

“La Mesa ha pres aquesta decisió després d’haver repassat tots els antecedents que existeixen i veure que mai s’havia atorgat grup en un cas semblant”, ha sentenciat la màxima representant del parlament espanyol, per afegir que “aquest òrgan no ha trobat consistència en els arguments” de la formació nacionalista.

Preguntada per si el resultat de la votació (2 vots en contra i 7 abstencions) no li sembla atípic, Pastor ha respost amb fermesa que la decisió s’ajusta al reglament i ha reiterat en què no hi havia precedents que justifiquessin el grup per al PDC. “Els informes que han presentat no aclarien res i els membres de la Mesa han pres la decisió que els corresponia”, ha manifestat.

“L’òrgan de govern d’aquesta casa actua conforme a l’ordenament jurídic, això ho continuarem fent i les decisions de la Mesa tenen opció a recurs de reconsideració”, ha contestat quan li ha preguntat pel fet que Homs hagi atribuït el rebuig del grup al PDC a una represàlia política. “Jo mai interpretaré el vot de ningú i si algú ho vol fer que ho faci”, ha sentenciat.

Pastor no aclareix la data del debat d’investidura

La presidenta del Congrés dels Diputats no ha aclarit si el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, se sotmetrà a la investidura ni tampoc ha aclarit si la Mesa fixarà una data per al debat. “He parlat amb el president Rajoy, m’ha explicat que està buscant suports per formar govern i que necessita un termini de temps raonable”, ha manifestat, per afegir que ella li ha contestat que “té aquest termini raonable igual que l’han tingut els candidats que l’han demanat fins ara”. “Estic a l’espera de l’evolució d’aquestes negociacions i d’allò que em vagi transmeten el candidat”. Ha conclòs la presidenta del Congrés, Ana Pastor.