La resolució del Tribunal Constitucional sobre la decisió del ple del Parlament demostra ''la certificació si calia un cop més de la impossibilitat de resoldre'' el conflicte entre Catalunya i Espanya per la via judicial ''o fins i tot per la via penal com s'insinua'', segons Lluís Rabell, president del grup parlamentari Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Rabell ha defensat que un problema de naturalesa política s'ha de resoldre per la via política i s'ha mostrat convençut que ''al final caldrà donar la paraula a la ciutadania, pesi a qui pesi''. En relació amb les al·legacions al TC, Rabell ha dit que és decisió de la Mesa però inicialment ha apostat per enviar la transcripció del debat del Parlament.

El president del grup parlamentari CSQP ha sortit al pas de la resolució emesa aquest dilluns pel Tribunal Constitucional sobre la decisió del Parlament d'aprovar les conclusions de la Comissió d'estudi del Procés Constituent.

Davant d'un conflicte de ''naturalesa política ''només pot haver una resposta en termes polítics i democràtics''. Per Rabell un govern responsable el que hauria fet des de fa molt de temps en comptes de restar en ''l'immobilisme'' hauria estat obrir les vies de diàleg per resoldre el que en aquests moments és una aspiració ''profunda'' de la societat civil catalana que no es pot ''encabir'' en el marc estatutari que ha estat ''totalment sobrepassat''.

Rabell ha denunciat de nou que el govern en funcions del PP ''s'obstina'' per tirar per la via judicial, tirar d'amenaces i finalment portar el conflicte a una situació sense sortida. El president de CSQP ha vaticinat que ''pesi a qui pesi'' finalment s'haurà de trobar una solució que passarà per donar la paraula a la ciutadania.

Tot i això, Rabell ha explicat que l'actuació del TC el que fa és suspendre d'ofici de manera cautelar la decisió del Parlament i ha recordat que la legislació que ''invoca el TC està sotmesa ella mateixa a un debat sobre la seva constitucionalitat''.

En relació amb les possibles al·legacions que tramiti el Parlament, Rabell ha dit que inicialment l'al·legació més palesa que es podria fer és enviar les actes literals del debat del ple del Parlament. Tot i això, Rabell ha afegit que a la Mesa hi ha forces polítiques que han aprovat les conclusions de la comissió política que no reconeixen al TC i per tant s'haurà d'esperar a veure si aproven enviar aquestes al·legacions.

Finalment, Rabell ha recordat que CSQP no està per mantenir una confrontació institucional protagonitzada per un govern espanyol que aposta per l'immobilisme i una majoria al Parlament que aposta per la unilateralitat. Aquestes dues posicions porten a Catalunya a un ''bucle sense sortida'', ha reblat.