El text aprovat la setmana passada per JxSí i la CUP fixa tres fases del Procés Constituent. La primera, de procés participatiu; una segona de «desconnexió amb l'Estat i convocatòria d'unes eleccions constituents que conformaran l'Assemblea Constituent per redactar un projecte de Constitució»; i una tercera per «ratificar-la a nivell popular mitjançant referèndum».

En la primera de les parts es crearia el Fòrum Social Constituent, conformat per partits polítics i societat civil organitzada. Aquí es debatrien i formularien un seguit de preguntes sobre continguts de la futura Constitució, que haurien de ser respostes en un procés participatiu pels ciutadans. El que en surti d'aquesta consulta, seria «vinculant» per als redactors del futur text constitucional.

El punt més interessant i polèmic, però, ve en la segona fase. Les conclusions de la comissió diuen que «es completarà la desconnexió amb la legalitat de l'Estat espanyol a través de l'aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya i un mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l'Assemblea Constituent». D'aquesta manera, s'obre la porta, sense concretar-ho, a la possibilitat de convocar un referèndum unilateral d'independència (RUI), o a qualsevol altre instrument semblant, sense comptar amb el permís o l'acord de l'Estat. Les conclusions també matisen que les lleis de desconnexió «no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal».

Per últim, la darrera fase parla de donar «plens poders» a l'Assemblea un cop estigui convocada, elegida i constituïda, i que cap de les seves decisions podrà ser tampoc «susceptible de control, suspensió o impugnació» per part de cap tribunal. La fase final descriu també que una vegada l'Assemblea hagi aprovat el projecte de Constitució, «es convocarà un referèndum constitucional per tal que el poble aprovi o rebutgi de manera pacífica i democràtica» el text. Les conclusions aprovades també diuen que el Parlament «empara» el procés constituent i per això «insta el Govern a posar a disposició de la ciutadania els recursos que calgui per realitzar un debat constituent de base social, transversal, plural, democràtic i obert». A tal efecte, es diu que es crearà una «comissió de seguiment del Procés Constituent» que vetllarà perquè sigui així.

Malgrat que tots els grups van participar en el debat, només JxSí i la CUP hi han votat a favor. CSQP, va votar en contra de les conclusions, el PSC va decidir no votar i el PPC i Ciutadans van abandonar l'hemicicle durant la votació.