El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va celebrar ahir que el Govern, el món local i algunes entitats hagin acordat una alternativa a la Llei 24/2015 que és «útil, pràctica, efectiva» i que té «molta seguretat jurídica per poder-la aplicar de seguida». En una compareixença sense preguntes després d'una nova cimera per abordar la situació d'emergència habitacional, Puigdemont va assegurar que «s'ha expressat un enorme consens al voltant de tenir una resposta catalana a la suspensió» de la ILP, al marge que alguns actors es van mostrar més o menys crítics sobre el contingut de la mateixa. Va dir que espera que s'aprovi «amb promptitud». La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va anunciar també la creació d'un grup de treball que estudiï el lloguer «abusiu».

Puigdemont va explicar que aquesta segona cimera ha servit per presentar l'avantprojecte de llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones. El president va remarcar que aquest text es fruit d'una gran quantitat de reunions entre els diferents actors i va constatar que s'ha fet un «molt bon treball». «Hem recollit l'esperit del que demanava una gran majoria: una eina útil, factible, pràctica i que ens porta a donar una resposta tangible i beneficiosa als nostres ciutadans», va opinar.

El president va agraïr l'actitud «molt constructiva» que han demostrat tots els intervinents, fins i tot els que s'ha mostrat més crítics. Al seu parer, més enllà dels matisos, «s'ha expressat un enorme consens al voltant de tenir una resposta catalana a la suspensió» de la Llei 24/2015.

També va fer èmfasi en la rapidesa amb la que s'ha actuat i va assegurar que el Govern farà el mateix per iniciar els tràmits. En paral·lel, va explicar que la consellera Borràs ha anunciat la creació d'un grup de treball que estudiï el lloguer «abusiu», que és on ara mateix hi ha el focus dels desnonaments. A la cimera, encapçalada per Puigdemont i Carme Forcadell, van assistir un total de 44 persones. Per part del Govern hi van participar també el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, la consellera de Governació i Habitatge, Meritxell Borràs, la de Presidència, Neus Munté, la de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, i el d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. En representació dels ens locals hi havia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la de Badalona, Dolors Sabaté, i els de Sabadell, Girona i Sant Cugat del Vallès, així com representants d'altres associacions municipalistes