El president del Partit Demòcrata Català (PDC), Artur Mas, ha acusat els partits estatals de tenir "por escènica" al diàleg per no saber arribar a cap acord de govern i ha alertat que unes terceres eleccions serien "de riota". En la seva intervenció a l'Escola d'Estiu de la JNC, Mas ha dit que "no es pot tenir por escènica en el diàleg i el pacte" i ha considerat que el mateix va tenir la CUP en no aprovar els pressupostos. L'expresident de la Generalitat ha criticat que cap dels quatre grans partits donin "ni la més mínima solució" i s'ha referit en concret al president espanyol en funcions Mariano Rajoy de qui ha dit que és molt valent davant del procés independentista català però "poc valent per seure i negociar". Mas ha considerat que unes terceres eleccions serien "de riota i de rècord Guinness".

L'expresident de la Generalitat s'ha referit a la situació actual de la política espanyola i ha resumit que aquesta situació s'explica per la "por escènica" que tenen els quatre grans partits estatals, fins i tot aquells que es qualifiquen com a "partits moderns". "Hi ha por a quedar una mica malament davant dels que t'han votat", ha afirmat. El president ha afegit però que els que els han votat "no són tontos" i saben que si cap partit ha aconseguit una majoria suficient com per governar, "s'ha de seure per negociar". Ha afegit que això mateix, sumat a la "incapacitat de fer política", és el que li va passar a la CUP quan va haver de votar els pressupostos del Govern.

Mas s'ha referit a les consultes que aquesta setmana ha celebrat el Rei de l'Estat i ha ironitzat sobre el fet que els representants dels màxims partits estatals han sortit de les consultes "sense donar ni la més mínima solució". En aquest sentit, els ha acusat, en concret a Rajoy, de ser "molt valents per intentar enforquillar" els catalans que volen la independència i, en canvi, "poc valents per seure i negociar". Ha apuntat però que tenint en compte el "tarannà" de Rajoy no el sorprèn i s'ha preguntat con s'ha d'interpretar el "potser si, potser no" que va donar ahir el president en funcions.

El president del PDC ha considerat "greu" que aquesta situació es donés després de les primeres eleccions i ha afegit que després d'unes segones és "de riota". Ha assegurat que arribar a unes terceres eleccions seria fer un "ridícul espantós". "Van pel camí", ha afirmat.

Sobre el paper de PDC, ha dit que té "un paper però no el paper" ja que ha recordat que no són un partit d'àmbit estatal i que cal primer que els que ho són es posin d'acord i més tard ells entraran a negociar si és necessari els aspectes que calgui. Per això, els ha dit que se les han de "jugar" i "assumir les conseqüències" i els ha recomanat que si no estan disposat a fer això es dediquin a una altra cosa.