El consell de ministres en funcions ha aprovat aquest divendres demanar al Tribunal Constitucional (TC) que obri la via per poder exigir responsabilitats penals a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver incomplert les sentències i resolucions del mateix TC. En concret, l'executiu de Rajoy reclama al TC que "remeti a la Fiscalia un conjunt d'actuacions perquè en el seu cas pugui procedir penalment contra la presidenta del Parlament", segons ha afirmat la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.

La petició forma part de l'incident d'execució de sentència que el consell de ministres ha aprovat aquest divendres contra el Parlament. A més d'enviar a la Fiscalia les actuacions de Forcadell, l'escrit reclama també al TC que suspengui la resolució del Parlament, i que prohibeixi expressament a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la Mesa del Parlament, al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als membres del seu govern, impulsar cap iniciativa que desplegui el procés constituent, advertint-los a més de la possibilitat de ser sancionats o suspesos si ho fan.

L'executiu espanyol activa d'aquesta manera els mecanismes que estableix la reforma de la Llei del TC que va impulsar el mateix govern de Rajoy i que a més de les possibles responsabilitats penals, preveuen multes d'entre 3.000 i 30.000 euros així com la suspensió dels càrrecs durant el temps necessari per garantir el compliment de les resolucions del TC . El mecanisme estableix que si els magistrats veuen indicis acreditats de criminalitat puguin transmetre les seves conclusions a la Fiscalia.

L'escrit del govern espanyol incorpora tres peticions. La primera és l'anul·lació i suspensió de l'acord d'aprovació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent, en la línia del que el govern espanyol ha fet fins ara cada vegada que el Parlament o el Govern ha aprovat alguna iniciativa sobiranista.

Sáenz de Santamaría anuncia la petició perquè el TC porti Forcadell a la Fiscalia

Sáenz de Santamaría anuncia la petició perquè el TC porti Forcadell a la Fiscalia

La segona és una advertència del TC a Forcadell, la Mesa de Parlament, el secretari general de la Mesa, el president de la Generalitat i tots els seus membres del seu govern perquè "s'abstinguin de fer cap actuació que suposi incomplir les resolucions del TC i donar tràmit a la resolució impugnada advertint, a més, que si no ho fan poden ser multats, suspesos de les seves funcions".

La tercera, segons ha apuntat Soraya Sáenz de Santamaría és obrir la via penal contra Forcadell pel que ja ha fet, perquè la presidenta del Parlament "en donar tràmit a l'ordre del dia a la discussió de la resolució" de la Comissió el passat dimecres va "vulnerar una sentència i una interlocutòria" i per tant "ja ha pogut incórrer en un delicte".

"El que demanem al Tribunal Constitucional és que dedueixi la culpa, és a dir, que enviï un testimoni a les autoritats fiscals o judicials sobre el fet que Forcadell ha pogut incórrer ja en un delicte en incloure a l'ordre del dia una decisió sabent que el TC havia indicat que s'abstingués de qualsevol tipus d'actuació".

L'executiu espanyol entén que Forcadell és directament responsable de la votació i de l'incompliment per part del Parlament de les resolucions del Tribunal, i per tant que es pot procedir "penalment" contra ella.

Segons el govern espanyol, dimecres passat el Parlament va "incomplir clarament l'ordre constitucional" i va incórrer en una "vulneració flagrant l'Estat de dret" en "desobeir" les resolucions del Tribunal Constitucional.

"No estem només avant d'un desafiament, sinó un desacatament al Constitucional que suposa col·locar a una institució per sobre la voluntat democràtica del conjunt de la nació que s'expressa a la Constitució", ha dit Sáenz de Santamaría.

Un cop rebi l'escrit del govern espanyol, cosa que podria passar aquest mateix divendres, el Tribunal Constitucional es reunirà per analitzar-lo i adoptar una decisió. Serà previsiblement dilluns, tot i que de moment no s'ha convocat el ple.

Advertència sobre la Llei de l'Agència Tributària

Sáenz de Santamaría ha advertit que el seu executiu actuarà com ho ha fet fins ara respecte a la Llei de l'Agència Tributària catalana que Junts pel Si i la CUP han registrat aquest divendres al Parlament. Segons Sáenz de Santamaría l'executiu espanyol "ja ha obtingut algunes resolucions favorables del TC" en matèria de l'Agència Tributària. "Crec que en aquests moments en que la situació de les finances a Catalunya és la que és, estar plantejant agències o sistemes de seguretat social essent deficitari per al pagament de les pensions em sembla un flac favor als proveïdors i als pensionistes, però cadascú haurà de veure les prioritats", ha dit.