L'Oficina Antifrau de Catalunya tindrà avui un nou director. Després de la destitució fa només unes setmanes del seu antic cap, Daniel de Alfonso, per les converses mantingudes amb el ministre Fernández Díaz, Miguel Ángel Gimeno agafarà si supera la votació al Parlament les regnes de la institució. Gimeno gaudeix d'una llarga trajectòria dins de l'àmbit judicial, concretament des del 1988, any en el qual va ser nomenat titular del Jutjat d'Instrucció número 22 de Barcelona. El seu darrer càrrec com a president del TSJC va ser el més notori i el va estar exercint des del 28 d'octubre del 2010 fins al passat gener d'aquest any 2016.

Durant aquest període va portar diversos casos que van tenir un ressó mediàtic important, com és el cas del judici contra l'exdiputat de CiU al Parlament de Catalunya i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo. Aquest va ser condemnat a 9,5 anys d'inhabilitació per exercir un càrrec públic de gestió municipal i a pagar 450.000 euros per haver acceptats regals d'Andrei Petrov, un empresari rus, a canvi d'afavorir els seus projectes urbanístic quan estava al capdavant del consistori.

La resolució judicial va comptar amb el vot particular del llavors president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, que va discrepar de les penes imposades i la consideració dels fets, davant de l'opinió totalment contrària dels altres dos membres del tribunal, Enric Anglada i Jesús Barrientos.

Un altre exemple de casos que també va jutjar està el de Montcada que va derivar del cas Mercuri, on l'expresident del TSJC va presidir el tribunal que va jutjar l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i l'exdirigent del PSC Daniel Fernández. En aquest cas també va emetre un vot particular en la condemna per tràfic d'influències contra l'exdirigent socialista, Daniel Fernández.

Promesa de responsabilitat

Després de que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont , translladés a presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la seva proposta per investir a Gimeno, aquest va compareixer ahir per primera vegada al si de la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) per defensar el seu currículum i va remarcar la seva independència i neutralitat d'actuació.

Miguel Ángel Gimeno, va assegurar que si resultés escollit i més endavant se li demanés la dimissió, no trigarà «ni 5 minuts» a fer efectiva la renúncia, ja que el càrrec depèn de la cambra catalana.

En la seva breu intervenció inicial, Gimeno va explicar una mica la seva trajectòria professional, recordant que abans de ser jutge va ser mestre d'escola i advocat laboralista. Segons ell, els seus mèrits són el seu currículum, la seva «autoritat per anys de servei» i el coneixement de la societat catalana.

Així mateix, va admetre que la credibilitat de l'OAC està «en dubte» i que cal recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions públiques. Preguntat pels diputats, no va voler concretar encara què farà amb els polèmics acomiadaments d'alts càrrecs en les últimes setmanes promoguts per la directora interina, Maite Masià. El que sí que va assegurar és que ningú serà apartat per tenir vincles amb un partit polític, sinó que se l'avaluarà per la seva professionalitat.

Gimeno va explicar que dimecres de la setmana passada l'oficina del president Carles Puigdemont el va trucar per proposar-li una reunió per l'endemà. No sap com li va arribar el nom al cap de l'executiu català ni si hi havia altres possibles candidats, i dijous es van trobar al Palau de la Generalitat. Gimeno li va demanar uns dies per pensar-s'ho. Aquest dimarts al matí va donar la seva conformitat i a la tarda, mentre era al dentista, es va fer pública la proposta a la resta de grups i també als mitjans de comunicació.

Llum verd per a la investidura

Per ser escollit formalment pel ple, és necessària una majoria de tres cinquenes parts (81 diputats). Si no obté aquest suport requerit, s'ha de sotmetre a una segona votació en la mateixa sessió, on només cal assegurar-se una majoria absoluta.

En principi la majoria de partits hi votaran a favor, excepte C's, que ha anunciat la seva abstenció, i està en dubte la posició del Partit Popular. El director és nomenat pel president i ha de prendre possessió del càrrec en el termini d'un mes a partir de la data de la publicació del seu nomenament en el Diari Oficial de la Generalitat.

Els diputats van reconèixer el seu extens i prestigiós currículum, i li van demanar que faci el que calgui per recuperar la imatge, prestigi i honor de l'organisme, que va quedar «molt tocat» des de la revelació de les converses que va mantenir l'antic director, Daniel de Alfonso, amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.