El jutge que investiga el desfalc del Palau de la Música va remetre el cas a l'Audiència de Barcelona, set anys en destapar-se el saqueig, perquè jutgi els autors confessos, Fèlix Millet i Jordi Montull, després de superar les últimes traves burocràtiques que havien encallat el procediment. En una providència, el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, José Julián García Eulate, acorda remetre el «cas Palau» a l'Audiència de Barcelona per al seu enjudiciament, en què també se seurà en el banc dels acusats l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, perquè el jutge va concloure que aquesta formació es va lucrar amb 6,6 milions d'euros de l'espoliació de la institució musical.

El magistrat va donar aquest pas, que avui avança El Periódico, una vegada que s'ha pogut localitzar els responsables de tres mercantils -Correu electrònic Rent, New Letter i Letter Graphic- perquè poguessin formular escrits de defensa, tràmit que havia paralitzat el procés, que ara queda a càrrec que l'Audiència fixi la data del judici. Aquestes tres societats, que suposadament van facturar al Palau per serveis que no corresponien amb l'activitat de l'entitat cultural i que figuren en el cas com a responsables civils subsidiàries, es troben en concurs de creditors.

Un llarg procés

L'Audiència de Barcelona ja va acordar al març passat enviar a judici el cas del Palau de la Música, si bé el procediment va quedar parat per poder localitzar els responsables d'aquestes tres societats, tràmit que finalment s'ha solucionat.

En el cas Palau, destapat el juliol de 2009 després del registre de la institució, la instrucció ha recaigut en cinc jutges diferents i es va donar per finalitzada per primera vegada al juliol del 2013. El jutge va concloure llavors que CDC, l'actual Partit Demòcrata Català, va cobrar comissions il·legals de la constructora Ferrovial a través del Palau de la Música, a canvi de l'adjudicació d'obra pública, mitjançant lliuraments en efectiu als tresorers del partit, facturació enganyosa i convenis de col·laboració amb la Fundació Trias Fargas (actual Catdem).

No obstant això, el procediment es va reobrir a instàncies de l'Audiència de Barcelona perquè al juny del 2014 el jutge pogués imputar els constructors que havien facturat al Palau de la Música obres a casa de Millet. Superades aquestes noves imputacions, i resolta la localització de les mercantils en concurs de creditors, el cas ha estat ja remès definitivament a l'Audiència de Barcelona perquè fixi la data del judici.

La Fiscalia demana 27 anys i mig de presó per a Fèlix Millet i Jordi Montull per l'espoliació del Palau de la Música, i set i mig més per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, pel seu paper clau en el presumpte pagament de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial a la formació nacionalista. A l'escrit de qualificació de delictes de malversació, falsedat documental, apropiació indeguda i contra la Hisenda Pública, entre d'altres.