El ple del Parlament va nomenar formalment l'expresident del TSJC Miguel Ángel Gimeno com a nou director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). Després del seu pas per la comissió d'Afers Institucionals, en la sessió d'ahir, el ple havia de votar la proposta feta pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè Gimeno ocupés el lloc que va quedar vacant després de la destitució de Daniel de Alfonso, arran de la publicació de les gravacions de les seves converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Així, Gimeno va rebre l'aval necessari del Parlament gràcies al vot favorable dels diputats de JxSí, el PSC, CSQEP i la CUP. El PPC i C's van preferir abstenir-se, al·legant alguns dubtes sobre la seva trajectòria però assegurant que no qüestionen la seva vàlua per ocupar el càrrec.

Tot i que el vot en un nomenament com aquest és secret, els diferents grups parlamentaris van voler explicar i justificar el posicionament dels seus diputats. Mentre Miguel Ángel Gimeno escoltava des de la tribuna de convidats, dins de l'hemicicle del Parlament, els portaveus lloaven la seva figura i manifestaven alguns dubtes.

Des del PSC, el diputat Ferran Pedret va celebrar la «celeritat» del president de la Generalitat i del Govern en plantejar una proposta per poder ser discutida i fer el nomenament. «Era necessari que no s'allargués el període d'interinitat», va dir el socialista. Pedret només va tenir bones paraules per a Gimeno, de qui va dir que representa una candidatura a la direcció de l'OAC «sòlida i solvent». «Tenim la convicció que no es tornarà a repetir la situació que ens ha portat aquí», va dir Pedret en parlar del perfil i capacitats de l'expresident del TSJC.

El president del grup parlamentari de CSQEP, Lluís Rabell, va retreure a Puigdemont que hauria volgut «poder travar un consens major» al voltant del nom escollit, però va assegurar que «la celeritat prevalia» i va entendre els tempos del president. Amb tot, va lloar Gimeno i va dir que «la proposta satisfà plenament» les seves expectatives. «Coneixem la trajectòria i vàlua de Gimeno i ens aconsella tothom que donem un vot favorable», va dir, tot afegint que la «filosofia» que el nou director va expressar que vol aplicar a l'Oficina és «totalment adient».

Des de la CUP, el diputat Benet Salellas va explicar que el seu grup va donar un «vot favorable condicional» al nomenament. «És un bon candidat, té un perfil idoni, però l'experiència ens diu que no només cal currículum, cal honestedat i dignitat màxima i el seu antecessor no ho ha tingut», va dir Salellas. És per això que la CUP va voler condicionar el seu suport que Gimeno «destitueixi» la fins ara adjunta a la direcció, per ser persona de confiança de De Alfonso. També va demanar que esbrini internament «quines han estat les conseqüències de l'actuació» de l'anterior director, i que aporti «dignitat a l'Oficina». «És un sí de confiança, però si no es compleixen aquestes condicions, retirarem la nostra confiança», va advertir Salellas.

En nom de JxSí, David Bonvehí va considerar «molt favorable» la proposta del nom de Gimeno, i va remarcar que amb el nomenament «s'aconsegueix l'objectiu de la celeritat i el d'aconseguir un bon nom per ocupar la direcció». «Li demanem que ens ajudi a recuperar l'honorabilitat i la credibilitat de la institució», va concloure.

Els dubtes de PPC i C's

Des del PPC, la diputada Esperança García no va posar en qüestió «la capacitació, els mèrits i el currículum» de Gimeno per ocupar la direcció de l'OAC, i per això va assegurar que el PPC no votava en contra. Però tot i així, va considerar que la seva relació «amb l'actualitat política catalana i la causa del 9-N, són un handicap».

El portaveu de C's, Carlos Carrizosa, es va expressar en termes semblants. Després de dir que el seu grup «no té dubtes de l'honorabilitat i capacitat» de Gimeno, vacriticar que el mètode per ser nomenat «no garanteix la seva imparcialitat», i que prové del TSJC, una institució judicial «on els nomenaments es fan amb intervenció política i on es jutja als polítics aforats». A més, algunes de les seves declaracions assegurant que el procés judicial pel 9-N no seguia el millor camí tampoc van agradar a C's. «Però ell també ha dit que una cosa són les seves opinions i l'altra el deure dels jutges de complir les lleis i fer-les complir», va dir per explicar la seva abstenció.