El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha proposat el jutge Miguel Ángel Gimeno, expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), com a nou cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, per cobrir així la vacant deixada pel recentment destituït Daniel de Alfonso per les converses mantingudes amb el ministre Fernández Díaz. Puigdemont va traslladar ahir a la tarda, en una breu reunió al Parlament, la proposta a la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, abans de sondejar els grups parlamentaris si aquest nom genera consens, segons van confirmar fonts de la Generalitat. Si obtingués el vistiplau majoritari de la cambra, el seu nomenament podria accelerar-se, encara que caldria ampliar l'ordre del dia del ple que se celebra entre avui i demà al Parlament. Fonts parlamentàries van explicar que, primer, caldria convocar per avui una sessió extraordinària de la comissió d'assumptes institucionals del Parlament, perquè Gimeno se sotmetés a un «hearing», un examen sobre la seva idoneïtat, superat el qual podria incloure's el seu nomenament en l'ordre del dia d'aquest ple. Per ser nomenat director de l'Oficina Antifrau, hauria de recollir en primera votació el suport de tres cinquenes parts dels diputats catalans, si bé a segona votació bastaria obtenir la majoria absoluta dels vots.

El perfil del jutge

Gimeno (Binèfar, Osca, 1950), que va acceptar la proposta que li va oferir Carles Puigdemont, va ser president del TSJC des del 28 d'octubre del 2010 fins a gener del 2016 i està considerat un magistrat progressista, membre de l'associació Jutges per a la Democràcia.

En els seus orígens, va estudiar Dret en les universitats de Lleida i Barcelona, va ingressar en la carrera judicial el 1987 i va ser destinat al Jutjat número 3 de l'Hospitalet de Llobregat.

El 1988 va ser nomenat titular del Jutjat d'Instrucció número 22 de Barcelona i el 1993 es va incorporar com magistrat de la Secció 10a de l'Audiència de Barcelona, on va estar fins que en l'any 2000 va ser designat president de la Secció Sisena del mateix tribunal. El mes de març de 1998, juntament amb els magistrats José Luis Tolosa, José María Pijuan i José María Vilajosana, va formar part de la primera sala penal que va dictar una sentència íntegrament en català, atenent a la petició que va fer un acusat de 29 anys que el tribunal li comuniqués la sentència en la seva llengua materna.

Gimeno, que va arribar a exercir de portaveu de l'associació progressista Jutges per a la Democràcia, va ser elegit el 28 d'octubre del 2010 president del TSJC, en substitució de la magistrada María Eugenia Alegret. El 2014 va participar en el judici celebrat pel cas Pujol i el 2015 també va ser un dels que van formar part de la resolució de la querella contra Artur Mas per 9-N, en la qual va votar en contra. El 28 de gener del 2016, el Consell General del Poder Judicial va decidir relegar de les seves funcions de president del TSJC a Miguel Ángel Gimeno, per substituir-lo per Jesús María Barrientos.