No hi ha més oportunitats. Avui és el dia en què JxSí i la CUP portaran al ple que va començar ahir les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent. Fonts dels dos grups parlamentaris van assegurar que han estat parlant i acordant com i quan ho fan, però que tenen clar que reclamaran en algun moment del ple una alteració de l'odre del dia per incloure un punt per debatre i votar les conclusions.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va mostrar ahir el suport del Govern a les conclusions del procés constituent que Junts pel Sí i la CUP volen aprovar en el ple d'aquesta setmana, malgrat els inconvenients expressats pel Tribunal Constitucional (TC). Tot i que el TC va advertir que les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència, no han de ser elevades al ple, Munté va treure ferro a una votació contra la qual s'ha posicionat tota l'oposició.

Per a Munté, és «perfectament normal» que les conclusions aprovades en comissió siguin elevades al ple del Parlament, perquè les diferents formacions polítiques les puguin debatre i votar: «Aquesta és l'essència del parlamentarisme», va remarcar. «No entendríem que es volgués impedir un debat parlamentari», va advertir Munté, que no considera necessari aplicar una votació secreta a l'hora de votar les conclusions per evitar que els diputats de JxSí i la CUP puguin ser acusats després d'haver desobeït el Constitucional.

Munté es va mostrar «convençuda» que el que s'està fent és «complir i obeir un full de ruta perfectament legal» i que «respon a una majoria parlamentària» favorable a la independència.

El TC resta a l'espera

Paral·lelament qui també està pendent de l'evolució de la situació és el Tribunal Constitucional, que esperarà que el Parlament sotmeti a votació les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent per decidir si obre un procés per debatre les possibles sancions a que es podria enfrontar la cambra per l'incompliment de les seves resolucions. Fonts d'aquesta institució apunten que en tot cas aquest no seria un procediment automàtic i que la celeritat de la resposta dependrà de la voluntat dels magistrats d'actuar d'ofici o bé d'esperar algun tipus de requeriment per part de l'Estat.

Aquesta última opció ha estat fins ara la majoritària al sí d'una institució que va veure a la reforma de la Llei Orgànica del TC una maniobra del govern espanyol de traslladar a la seva taula responsabilitats que no li pertoquen. No obstant, fonts del TC apunten que els magistrats són conscients afronten un terreny nou i sense precedents, i que davant d'aquest nou escenari els pertocarà també a ells dissenyar el recorregut. Els magistrats entenen que la resolució de la setmana passada, que advertia la Mesa de la seva obligació d'impedir qualsevol iniciativa que impulsi el procés constituent, va deixar clar el criteri d'aquesta institució. A priori, però, creuen no es pot considerar com l'últim pas previ abans d'obrir un procediment sancionador.

Darrers avisos

La líder de Ciutadans (C's) al Parlament, Inés Arrimadas, va demanar a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que «assumeixi les seves responsabilitats» i que freni la votació de les conclusions de la comissió sobre el procés constituent en el ple. «Exigim a la senyora Forcadell que sigui la presidenta del Parlament i que actuï com a tal, i que no sigui la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) des del Parlament», va apuntar en roda de premsa en seu parlamentària.

El líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, va advocar per «plantar» Junts pel Sí (JxSí) i la CUP si finalment tenen lloc les votacions de l'admissió a tràmit i posterior debat de les conclusions de la comissió sobre el procés constituent.

Paral·lelament, els grups de Catalunya Sí que es Pot i PSC al Parlament, van apuntar que tenen previst participar en una hipotètica votació que decideixi si les conclusions de la comissió sobre el procés constituent s'inclouen en l'ordre del dia o no.