El nou secretari general de Podem a Catalunya (Podem), Albano-Dante Fachin, que ha guanyat les eleccions primàries del partit amb gairebé el 42% dels vots, és un expert en política sanitària que va ser elegit diputat al Parlament en les últimes eleccions autonòmiques.

Albano-Dante Fachin va néixer a Bahía Blanca (l'Argentina) fa 39 anys, encara que els seus pares van decidir traslladar-se a Catalunya el 1992, i va cursar els estudis d'ensenyament mitjà i superior a Blanes i a Barcelona.

A la capital catalana, el nou líder de Podem va començar la carrera de Filologia Anglesa a la Universitat de Barcelona, però poc abans de finalitzar-la la va interrompre per dedicar-se al periodisme, camp en el qual ha exercit els últims anys. Després de dedicar-se al periodisme local a la zona de Blanes, Lloret de Mar i Calella, Albano-Dante Fachin es va especialitzar en investigació sobre política sanitària i va fundar, juntament a la seva companya de redacció i infermera, Marta Sibina, la revista gratuïta «Cafèambllet» l'any 2004.

Les seves investigacions els van portar a la conclusió de què existia una xarxa de «corrupció» i «opacitat» en el sistema de salut, fet que els va portar a publicar un vídeo a YouTube titulat «El major robatori de la història de Catalunya», en el que explicaven les conclusions i fets descoberts en la seva investigació. El vídeo, que apuntava a alts càrrecs del govern de CiU per presumpta corrupció en l'àmbit sanitari, es va fer «viral» i va ser difós per amplis sectors de l'activisme d'esquerres, aconseguint milers de visualitzacions.

Albano-Dante Fachin va passar del periodisme a l'activisme, al participar en organitzacions com «Units pel CAP» (en defensa de la sanitat pública) o bé en les mobilitzacions del 15-M, del que va ser un ardu defensor.

Els seus contactes polítics van començar amb Procés Constituent, partit format per la monja Teresa Forcades i l'economista Arcadi Oliveres, i després al Cercle de Sanitat de Podem, amb el qual es va integrar en la formació morada. Com gran defensor que és de la sanitat pública, Albano-Dante Fachin ha efectuat nombroses conferències sobre aquesta matèria, a més d'escriure un llibre que es pot descarregar gratuïtament per Internet. Ha escrit articles i estudis analítics, a més, sobre el Tractat de Lliure Comerç (el TTIP), i sobre el paper polític dels mitjans de comunicació.

Des de les passades eleccions del 27-S Albano-Dante Fachin és diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) al Parlament de Catalunya, grup en el qual Podem disposa actualment de quatre diputats.