El Parlament de Catalunya ha viscut aquest matí de dimecres un aspre enfrontament entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, d'una banda, i l'oposició, per una altra, en forçar els grups independentistes la inclusió en l'ordre del dia del ple d'avui la votació de les conclusions del procés constituent.

Just al terme de la sessió de control al president de la Generalitat, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha demanat la paraula per demanar que s'ampliï l'ordre del dia, una sol·licitud a la qual s'ha sumat immediatament la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel.

Immediatament després, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els ha interrogat sobre si eren "conscients" de l'acte del Tribunal Constitucional (TC) que cridava la cambra catalana a no elevar al ple aquestes conclusions, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència.

"Del que som conscients és del mandat democràtic del 27 de setembre", ha replicat Turull, mentre Gabriel ha afegit que en la CUP són "conscients" també de la declaració de sobirania aprovada el passat 9 de novembre pel Parlament i anul·lada posteriorment pel TC: "Nosaltres per la independència no tenim pors", ha afegit.

A partir d'aquí, s'ha generat un debat carregat de tensió, en què Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC han arremès contra unes conclusions que, segons els populars, suposen un "atemptat contra l'Estat de Dret".

Davant les crides a Forcadell a impedir el debat, la presidenta de la cambra ha subratllat que "el ple és sobirà, l'única funció de la Mesa és ordenar el debat", però "la responsabilitat" és dels 135 diputats".