Societat Civil Catalana ha titllat aquest dimarts les conclusions de la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent de "cop d'estat" i ha reclamat als diputats que es neguin a participar en la seva tramitació al ple del Parlament. En un comunicat, l'entitat ha demanat als grups parlamentaris que "acatin la Constitució i les decisions del TC" i renunciïn a sol·licitar l'alteració de l'ordre del dia. També exigeixen a la mesa i a la presidenta del Parlament que rebutgin la tramitació que forçaran JxSí i la CUP, perquè "vulnera directament el que estableix el TC". L'entitat espera que el TC i el govern espanyol acabin amb la "situació de rebel·lia institucional" que hi ha a Catalunya.

Al seu parer, aquestes conclusions "suposen el desenvolupament del full de ruta secessionista i la programació d'un Cop d'Estat destinat a trencar amb l'ordre democràticament establert i a substituir-lo per un altre il·legal i il·legítim".

L'entitat també remarca que els treballs d'aquesta comissió són desenvolupament de la resolució del 9-N, que va ser declarada inconstitucional pel TC, el que implica que les seves conclusions són una "vulneració de la Constitució i un desacatament a les resolucions del Tribunal Constitucional".

Per tot plegat, reclama la "devolució de les institucions democràtiques, avui segrestades pels que les han posat al servei de la ruptura, transgredint l'ordenament jurídic i la legalitat democràtica".

Alhora, exigeixen que els partits constitucionalistes abordin aquest desafiament "des de la unitat i amb altura de mires".