El Govern i l'Associació Catalana de Municipis de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya han signat un manifest per dir ''prou'' al caos de Rodalies i per reclamar que s'executin les inversions compromeses per part d'Adif, gestor de la xarxa ferroviària. En el manifest es diu ''prou'' a la manca d'inversions i es reclama ''poder polític'' i el traspàs de la gestió de tota la infraestructura ferroviària avui en mans d'Adif i del Ministeri de Foment. Rull i els ajuntaments creuen que a més de la negociació política, la reclamació de les inversions i de portar als tribunals a Adif per incompliment d'inversions cal passar també a la mobilització ciutadana amb un gran acte a celebrar al setembre.

El manifest que han signat aquest dilluns el Departament de Territori i Sostenibilitat, la Federació i l'Associació de Municipis de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona inclou la petició a tots als ajuntaments catalans que signin una moció a favor d'aquest manifest.

Amb el manifest els ajuntament i el Govern volen dir ''prou'' a la ineficiència del servei de Rodalies i ''prou'' a les incidències diaris que pateixen els ciutadans. El manifest no vol posar fil a l'agulla a un problema dels ajuntaments i de la Generalitat. ''Aquest és un problema de la ciutadania i de la societat civil'' catalana i s'ha de dir ''prou'', ha reblat Rull.

L'objectiu del manifest és demanar l'execució del compromís d'inversió de 306 milions d'euros que es comprometre el Ministeri de Foment amb el Govern per el període 2014-2016 i que fns avui només s'ha executat i lliurat al servei l'1,6% del total.

Com segon objectiu, el Govern i els ajuntaments reclamen ''poder polític'' que s'ha de traduir amb el traspàs de totes les competències de la xarxa ferroviària de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. Tant Rull com els representants dels ajuntaments han defensat en les seves intervencions que la gestió des de la proximitat és la garantia d'un bon servei. El conseller ha recordat que tant Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) com el Metro de Barcelona estan gestionats des de Catalunya i tenen un servei eficient.

El manifest suposa un ''front comú'' entre els ajuntaments catalans i el Govern de la Generalitat per aixecar ''el to de veu'' davant del govern espanyol, segons ha reflexionat Janet Sanz, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i responsable de la mobilitat de la capital catalana.

Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, representant de la Federació de Municipis de Catalunya, ha reclamat aquest front comú per reclamar al govern espanyol el traspàs total de les vies, les estacions, les catenàries i tot el que suposi la infraestructura ferroviària que avui per avui està en mans d'Adif.

Campos ha denunciat la política d'inversions del govern espanyol en matèria ferroviària que ha prioritzat el servei de llarga distància que van utilitzar 2,4 milions de persones a Catalunya el 2015 contra els 48 milions d'usuaris que van fer servir la xarxa de Rodalies.

Josep Rull també ha destacat que tot i que no forma part el manifest que s'ha signat, sí que hi ha un acord polític del Govern i de les dues associacions municipalistes de Catalunya de sumar-se a la via judicial que s'ha obert per part de Territori i Sostenibilitat des de fa més de dues setmanes.

Rull ha recordat que el Govern ha presentat contra Adif un requeriment previ a un contenciós administratiu perquè inverteixin tot allò que s'han compromès a invertir. Aquesta via judicial contra Adif s'ha obert per la incapacitat de mantenir un diàleg polític amb Adif per negociar tot allò que fa referència als compromisos d'inversió en la xarxa de Rodalies que s'han acordat políticament però que no s'han executat, ha explicat el conseller. Rull ha assegurat que com que les dificultats per ''accedir'' a Adif són tan grans que impedeixen mantenir un diàleg ''ens trobarem en els tribunals''.

El titular de Territori ha afegit que amb les carències de la xarxa de trens ''estaríem sancionant cada dia a Adif'' però no es pot fer perquè no hi ha una relació administrativa legal entre Adif i la Generalitat.

El conseller ha assegurat que per exemple la nova incidència d'aquest dilluns a la línia R-16 a l'Hospitalet de l'Infant torna a ser fruit d'un problema de manca d'inversions per part d'Adif que fan que aquesta línia tingui constant incidències i que el seu índex de puntualitat se situï en el 27%.

Rull ha explicat que si un cop hagin passat els tres mesos del requeriment sobre Adif, aquest gestor no es compromet en les inversions, Territori i Sostenibilitat tindrà la via lliure per presentar un contenciós administratiu contra Adif.

El conseller ha reflexionat sobre la via política de negociació política que es manté oberta per part del Govern, la via judicial que s'ha obert amb la presentació del requeriment previ al contenciós administratiu i el front comú amb els ajuntaments després de la signatura d'aquest manifest que ha d'anar acompanyat de les mocions dels plens dels ajuntaments catalans per demanar inversions i la gestió de Rodalies.

L'altre pas que han acordat els ajuntaments i el Govern amb la signatura d'aquest manifest és la convocatòria d'una gran mobilització ciutadana a la qual es podran sumar els ajuntaments, i les entitats socials i civils de Catalunya. Aquesta mobilització està previst que es faci dins del mes de setembre pròxim.

En el manifest, a més de reclamar l'execució de les inversions de 306 milions d'euros per el període 2014-2016 i a més de l'exigència del traspàs polític de la xarxa ferroviària també es demana un compromís i un nou calendari del pla d'inversions que es va signar de 4.000 milions per Rodalies per al període 2009-2015 i del qual només s'ha executat menys d'un 10% del total.

Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega, i membre de l'Associació de Municipis de Catalunya, s'ha sumat en nom de l'Associació al manifest i ha reclamat un millor servei de Rodalies i dels trens regionals com un factor més per aconseguir l'equilibri polític, social i econòmic de Catalunya.