Esquerra Republicana pressiona el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè avanci la data prevista per sotmetre's a la qüestió de confiança. A falta de concretar el dia, Puigdemont sempre ha parlat de la segona quinzena de setembre com a marca en el calendari per celebrar el debat i votació. Durant la jornada d'ahir, però, el portaveu d'ERC al Congrés i membre de l'Executiva republicana, Joan Tardà, va reclamar al president de la Generalitat que la qüestió de confiança se substanciï "abans de l'Onze de Setembre". "Com estem convençuts que serà exitosa i permetrà accelerar el procés, creiem que els ciutadans ens mereixem celebrar la Diada Nacional després d'un èxit de la qüestió de confiança al Parlament", va dir Tardà per justificar la seva petició.

Joan Tardà no va voler concretar si la petició la coneix Carles Puigdemont ni, en cas que sigui així, si hi està d'acord o no. Però malgrat això, ERC va voler fer públicament la demanda. Esquerra parteix de la "confiança" que la qüestió de confiança se superarà i, per tant, serà "una oportunitat per rellançar el mateix procés, que en els propers mesos entrarà en la fase final per culminar el compromís de proclamar el nou estat". És per això que va reclamar "que aquesta qüestió de confiança se celebri abans de l'Onze de Setembre". "És fonamental, imprescindible i molt important que la qüestió de confiança es convoqui abans de l'11-S, perquè com estem convençuts que serà exitosa i permetrà accelerar el procés, creiem que els ciutadans ens mereixem celebrar la Diada Nacional després d'un èxit al Parlament", va justificar Tardà en roda de premsa. Per al republicà, aquesta data faria que "permetés a la ciutadania encarar la festa nacional amb optimisme i confiança".

Pel que fa a la possibilitat que el debat de la qüestió de confiança inclogui o no el referèndum unilateral d'independència (RUI), Tardà no va voler posicionar-se clarament i es va limitar a dir que el tràmit parlamentari "ha de consolidar el procés que hem iniciat i actuar com a catalitzador que l'acceleri" i, per tant, "és bo i seria important que es parlés i s'incorporessin els pressupostos i tot el que considerin les parts que cal incloure".

Accelerar els tràmits

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va defensar ahir que JxSí i el Govern acordin la millor data per a la qüestió de confiança precisament després que ERC proposés que sigui abans de la Diada. Ara bé, Pascal va demanar de posar el focus en el vot de la CUP. "No ens despistéssim, perquè depèn de la CUP, que ha de dir molt clar si estan entre els que construeixen o els que bloquegen. Podem fer molta pressió al carrer, però la viabilitat del procés polític depèn que la CUP tingui clar que els seus han de sumar per la viabilitat del procés, i no amb els que el volen bloquejar", va argumentar en roda de premsa després de la primera reunió de la direcció del PDC.

Al seu parer, caldrà buscar el moment concret del mes de setembre per a la celebració d'aquesta qüestió de confiança, i aquesta és una tasca, va explicar, del Govern i del grup parlamentari. Al marge d'això, també va remarcar que el que és realment rellevant és si aquesta qüestió prospera o no, i ara mateix això està en mans del grup parlamentari de la CUP.

En preguntar-li pel Referèndum Unilateral d'Independència, va reiterar el que ja havia apuntat prèviament el diumenge. Al seu parer, és una via "que no s'ha de descartar" i va reconèixer que els "dubtes" que va plantejar Francesc Homs són "compartits" amb la seva posició. "Però vist com tenim situat el full de ruta, és un element que no es pot descartar de cap de les maneres", va afegir, tot recordant que JxSí i la CUP van acordar unes conclusions de la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent que ja preveien la via unilateral.