La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, veu en el referèndum unilateral d'independència (RUI) una "via oberta" i una "opció real" per al full de ruta independentista. Després que a les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent Junts pel Sí i la CUP fixessin un mecanisme unilateral democràtic al costat de les tres lleis de "desconnexió", Pascal "ni molt menys" descarta el RUI. "Hi vam afegir que hem de fer un acte d'obediència al poble", va assenyalar a RAC1 i Catalunya Ràdio ahir. A més, Pascal va preguntar a la CUP si se situen entre "els que sumen o els que bloquegen el nou estat", arran de la qüestió de confiança i el veto als pressupostos. "La pilota és a la teulada" de l'esquerra anticapitalista, va assenyalar de cara al setembre. En clau parlamentària, Bonvehí va afegir que fins ara CDC ho ha "sacrificat gairebé tot" i es va mostrar disposat a fer cessions però "no més que la resta".

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, i el seu número 2, David Bonvehí, no van tancar la porta a un RUI com a element per al full de ruta independentista. En entrevistes a RAC1 i Catalunya Ràdio, Pascal ho va definir com una "via oberta", i encara més després de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent al Parlament. "És un pas endavant, [...] no ens tanquem a res, ho veiem com una opció real", va indicar.

Si fa uns dies la portaveu del Govern i ara vicepresidenta del PDC, Neus Munté, es mostrava disposada a parlar-ne en una entrevista però recordava les dificultats tècniques, Pascal va insistir que és una "via oberta" perquè comporta les mateixes dificultats que "qualsevol de les eines" per tirar endavant el procés.

En aquest context, Pascal va recordar que el "mecanisme unilateral democràtic" fixat a les conclusions de la comissió és fruit d'un acord entre Junts pel Sí i la CUP, una dinàmica contraposada a la dels pressupostos i que va desembocar en la qüestió de confiança de cara al setembre. "Van posar en qüestió la majoria parlamentària", va retreure a la CUP. Per això, considera que ara els toca decidir-se si són "entre els que sumen o els que bloquegen el nou estat". I, tot i que "no va de pactes previs", creu que "la pilota és a la teulada de la CUP" de cara a la validació per "enfortir el lideratge" de Carles Puigdemont davant del Parlament. Arran de les crítiques per la votació a la Mesa del Congrés, Bonvehí va retreure a la CUP l'esmena a la totalitat als comptes al costat de partits com el PP i C's: "Posats a comparar aliances, l'han fet mil cops més grossa que nosaltres", va advertir. Per tot plegat, va emplaçar l'esquerra anticapitalista a ser "curosa" i a decidir-se "on es vol situar".

D'altra banda, el coordinador organitzatiu i diputat de Junts pel Sí va defensar la coalició independentista com el "millor instrument" -"hi tornaríem"- per culminar el procés independentista. Això no treu però que el PDC s'ha de dotar de projecte propi i fins i tot "fer-les més presents dins de JxSí". "Fins ara CDC i ara el PDC som els que ho hem sacrificat gairebé tot, que hem cedit davant de totes les parts, hem de fer les cessions que calguin però no més que la resta, el rearmament ideològic hi ha de ser", va indicar.

Pascal i Bonvehí no tenen previst renunciar a l'acta de diputats però sí que parlaran amb la direcció i amb Jordi Turull.