El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va recalcar ahir que té previst «culminar» al juny del 2017, 18 mesos després de l'inici de la legislatura, el full de ruta que ha de portar Catalunya «a les portes de la independència». En un conversa conduïda pels periodistes Martí Farrero, Gina Tost i Josep Maria Ganyet, al Palau de la Generalitat, Puigdemont va respondre a preguntes que els internautes li van dirigir a través de l'etiqueta #KRLSrespon.

Puigdemont, que després de les vacances d'estiu se sotmetrà a una qüestió de confiança al Parlament per saber si compta amb suports suficients per continuar en el càrrec, va subratllar que el full de ruta que està «vigent» segueix sent el mateix que el que va defensar en la seva investidura el passat 10 de gener. «És l'encàrrec irrenunciable que tenim. Ho farem de la millor manera», va assenyalar el president català. «Si les entitats sobiranistes tenen un debat i fan aportacions, òbviament les escoltarem totes. El que decideixin el Parlament i el Govern és el que ens portarà a les portes de la independència», va afegir Puigdemont, que va esmentar Winston Churchill com un dels referents que «l'inspiren molt». Si la CUP acaba sumant els seus vots als de la resta de l'oposició per tombar la qüestió de confiança, Puigdemont va reconèixer que s'obrirà un procediment que probablement desembocarà en noves eleccions.

Sobre el projecte de pressupostos del 2017, va opinar que els principis que van inspirar el del 2016 es mantindran també en el de l'any vinent. Segons el seu parer, també va recalcar que seria «ridícul» i «incomprensible» que la CUP el recolzés en la qüestió de confiança però vetés de nou els pressupostos per a l'any que ve.

En demanar-li explícitament per una pujada de la pressió fiscal a les rendes més altes, Puigdemont no va respondre directament, però va insistir que «res fa pensar» que els criteris generals aplicats fa un mes canviaran ara.

El president va respondre les preguntes que li van formular usuaris de Twitter amb l'etiqueta «KRLSrespon». Se li va preguntar de tot, des de si prefereix Superman o Spiderman, fins a la reforma horària, passant pel full de ruta i els problemes amb Rodalies. Va considerar que si hi hagués un referèndum independentista guanyaria el «sí», però va remarcar que qualsevol resultat seria una «victòria democràtica».

Sobre les represàlies que poden venir d'Espanya en cas d'independència, es va mostrar convençut que no es farà res «contra un país germà, que té molts vincles». «Seria inimaginable i molta gent d'aquí que se sent espanyola ho rebria com una agressió innecessària i injusta», va afegir.