Els treballs per desmuntar el monument franquista en forma de creu, que està situat a les escales de l'església d'Argentona, ja han començat aquesta mateixa setmana.

El municipi va obrir un debat que va culminar en l'aprovació en el ple, a principi de juny, d'una moció per retirar el monument i conservar-lo per «si es vol museïtzar-lo en el futur en un espai de memòria històrica».

Està previst que la Comissió de la Memòria Històrica d'Argentona «lideri el debat públic per determinar com i on recordar totes les víctimes de la Guerra Civil i la posterior repressió franquista», a més de definir «el futur de l'espai de l'actual monument». Malgrat això, segons van informar fonts municipals, la dificultat per desmuntar els blocs de granit que conformen el cos del monòlit van posar en dubte que es pugui conservar de forma integral.

Argentona no ha estat el primer municipi del Maresme que ha retirat un monument franquista recentment. Fa un mes, l'Ajuntament de Vilassar de Dalt va enderrocar la pedra commemorativa que estava situada al portal gòtic de l'església de Sant Genís, en la qual ja s'havia tret l'inscripció.