La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat aquest dijous el pla que el seu departament ha preparat per implementar i permetre que els catalans a l'estranger puguin participar de les eleccions a través de vot electrònic. Segons Borràs, el Govern té previst aprovar el pla en breu, i el Parlament haurà de tramitar una "llei electoral parcial" que inclogui aquesta modalitat de vot i l'encaixi amb la LOREG, la norma estatal que regula els processos electorals a hores d'ara a Catalunya.

Els terminis amb el què treballa el Govern preveuen que el sistema pugui estar llest i la llei aprovada al proper mes de juny, cosa que permetria que es pogués utilitzar en les properes eleccions al Parlament, si finalment se celebren quan el full de ruta de l'executiu marca que se celebrarien els comicis "constituents".

El sistema presentat preveu l'acreditació virtual i el vot a través d'unes credencials certificades, i substituiria el problemàtic vot pregat de l'Estat que tants problemes ha donat. Borràs assegura que la plataforma prevista no és contrària a l'ordenament jurídic espanyol i creu que l'Estat no podarà problemes perquè "no s'entendria" que impedís als catalans posar solució als problemes que tenen els residents a l'estranger per "exercir un dret fonamental".

El pla ha estat fruit de la feina i la col·laboració de 32 persones de tres departaments, però ha estat Governació qui l'ha capitanejat. És per això que la consellera, Meritxell Borràs, i el responsable del pla, Manel Gómez, l'han presentat aquest dijous. Es tracta d'una iniciativa "pionera" a l'Estat, però que veu de models que ja s'utilitzen a països com Suïssa, França o Holanda.

Els terminis que remena el Govern preveuen que el sistema es pugui utilitzar ja al proper mes de juny. Abans, però, el Parlament hauria d'aprovar una "llei electoral parcial" que, segons Borràs, encaixi el vot electrònic a la normativa general de la LOREG. Per la seva part, l'executiu haurà d'afinar el pla amb proves pilot -encara per determinar- i decidir si inverteix 300.000 euros en un sistema puntual d'ús temporal o adquireix una plataforma pròpia que suposaria una despesa d'entre 1,8 i 2,3 milions d'euros.

Segons Borràs, el disseny del sistema és "segur i auditable". Es tracta que, en el mateix termini que els electors residents a l'estranger poden demanar el vot per correu, puguin sol·licitar votar a través de la plataforma electrònica. És aleshores quan la Generalitat, amb la col·laboració del Cens Electoral, l'INE i la Junta Electoral, faci arribar de forma segura a través de correu electrònic i telèfon mòbil unes claus d'identificació, amb les que posteriorment i després d'aplicar un seguit de mesures de verificació d'identitat, es pugui votar des de l'estranger.Tot el sistema es podria fer a través d'Internet, cosa que faria que s'eliminés la part burocràtica

, els enviaments de paperetes i documentació, i la complicada maquinària del vot pregat que tants problemes va donar en les darreres cites electorals.

Tal i com ha explicat la consellera, el vot electrònic que s'ha dissenyat "no representa un repte tecnològic ni jurídic; i es fa amb certesa jurídica i tecnològica", perquè tant des del punt de vista tècnic és un sistema "per votar de forma secreta i segura, i amb una eina verificable i auditable". Per tant, creu que "només hi ha necessitat de voluntat política i el Govern té tota la determinació perquè tiri endavant".

"S'ha demostrat que funciona a altres països i ho fan amb seguretat, i el Govern vol ser pioner a l'Estat. La base de la democràcia és el vot i el dret a vot és fonamental, i com a Govern estem determinats a poder garantir que qualsevol català, visqui on visqui, podrà votar", ha sentenciat.

En ser un sistema de vot pioner, que no es fa a cap altra part de l'Estat i afectar una llei com l'electoral, el departament de Governació ha previst "la col·laboració" de l'Estat, tant a l'hora de facilitar el cens com per fer verificacions i garantir "que el vot no es manipula" si fos necessari.

En aquest sentit, Borràs creu que el govern espanyol i les institucions jurídiques estatals no posaran cap problema perquè es pugui tirar endavant si el sistema és el que es prevei i s'aprova la llei parcial al Parlament. "Entenem que la col·laboració de l'Estat hi ha de ser i hi serà. No s'entendria que no hi fos, perquè és una solució perquè les persones puguin votar.

Hem detectat sensibilitat i preocupació per les dificultats al vot a l'estranger. Volem creure que l'Estat no hi posarà pals a les rodes. No s'entendria, amb una cosa que al món funciona i és legal a tot arreu, se'ns hi posessin pegues quan hem fet les coses perfectament", ha sentenciat.