Els grups de l'oposició van denunciar ahir que les conclusions de la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent van ser modificades després de la seva votació aquest dilluns. De fet, el secretari de la comissió, Albano Dante Fachín, no va voler ni tan sols signar l'acta. Catalunya Sí que es Pot es queixa que dues de les seves aportacions han estat retallades, i que s'ha «falsificat» també el redactat sobre la via unilateral, ja que si bé al principi es parlava de l'aprovació de les lleis de desconnexió i d'un mecanisme unilateral d'exercici democràtic, ara s'identifiquen aquestes lleis precisament com a mètode per exercir la unilateralitat. Les conclusions van ser enviades de nou a la mesa de la comissió perquè decideixi com resoldre les discrepàncies plantejades per CSQP, i no es descarta que s'hagi de tornar a convocar la comissió per tornar a votar.

Les conclusions de la comissió del Procés Constituent estan ara mateix aturades a l'espera del que decideixi la mesa de la comissió. Bàsicament hi ha dos conflictes. En primer lloc, Catalunya Sí que es Pot denuncia que hi ha dues aportacions que no s'han inclòs tal qual estaven escrites, sinó que només hi apareix el primer paràgraf. D'altra banda, hi ha la qüestió del redactat de la via unilateral. La mesa està reunida aquest migdia per decidir si accepta el que demana Catalunya Sí que es Pot (que s'inclogui tot el text i no només el primer paràgraf de les seves propostes) o si cal tornar a reunir la comissió i votar. També haurà d'aclarir quin és el redactat final del polèmic punt set. Tota aquesta polèmica s'ha posat de manifest durant la reunió de la mesa i de la junta de portaveus, que havia d'incloure la votació d'aquestes conclusions en l'ordre del dia del ple de la setmana vinent, l'últim abans de les vacances d'estiu.

Una queixa en bloc

En paral·lel, CSQP, PPC, PSC i C's van reclamar un informe jurídic sobre el contingut d'aquestes conclusions, però la mesa ho va rebutjar al·legant que a finals d'any ja se'n va fer un sobre la declaració del 9-N. «És el mateix, la majoria hem entès que no feia falta», va explicar la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. També ella ha confirmat la polèmica sobre el redactat de les conclusions.

El portaveu de CSQP al Parlament, Joan Coscubiela, va acusar JxSí de situar la cambra «al servei de la supervivència d'una persona i d'un govern», encara que això impliqui «trepitjar el reglament i canviar les actes de les reunions». Coscubiela, que va parlar de «falsificació» de l'acta de la comissió, va criticar també que el grup majoritari insisteixi en la via unilateral quan s'ha aprovat en diverses ocasions i mai s'ha portat a terme. «Aquestes conclusions seran d'un sol ús: justificar el vot d'alguns a la qüestió de confiança del senyor Puigdemont. I un cop aconseguit això passarà el mateix que en les dues anteriors ocasions que hem aprovat desconnexions i desobediències: que mai s'han aplicat», va pronosticar.

Des de C's, el seu portaveu adjunt al Parlament, Fernando de Páramo, va parlar d'un «cambiazo» en tota regla. «Avui hem assistit a un altre espectacle, sembla que val tot per mantenir la carrera política de Puigdemont, que penja d'un fil», es va queixar.

El més contundent va ser el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, que, al marge de la polèmica sobre el redactat, va descriure la majoria parlamentària com un «règim totalitari que imposa la seva voluntat», ja que vol portar a votació del ple unes conclusions que «van més enllà» de la declaració del 9-N, que va ser anul·lada pel TC.

Per la seva part, Ferran Pedret, portaveu adjunt del PSC, va considerar «certament insòlit» el que està passant, i va lamentar que les conclusions pactades per JxSí i la CUP «incideixin en la via unilateral, una via absolutament forassenyada que deixa fora una meitat dels catalans».