L'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, va finançar durant dos anys el sou d'Ada Colau, mentre aquesta estava exercint d'activista per la Plataforma d'Afectats per la Hipotèca (PAH). Així ho va publicar el diari El Mundo, que assegura que la xifra que rebia mensualment l'actual alcaldessa de Barcelona pujava fins a un total de 1.973 euros bruts mensuals.

Trias va subvencionar la contractació de Colau entre el setembre de 2013 i l'agost de 2014 com a coordinadora d'un projecte relacionat amb els desallotjaments, que estava promogut per l'Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC).

Colau va abandonar el càrrec de la PAH al voltant del maig del 2014, amb l'objectiu de dedicar-se de manera més activa a la seva carrera política. Fins aleshores, va estar durant uns quants mesos amb la seva tasca com a coordinadora de l'institució esmentada.

El rotatiu explica que així consta en una auditoria encarregada pel propi DESC, que per certificar la destinació dels fons rebuts de la seva subvenció de l'Ajuntament de Barcelona, es precisa que l'actual batlle de la ciutat va rebre una xifra de 1.973 euros bruts mensuals per la seva tasca de coordinadora del projecte «Assessorament i acompanyament de persones afectades per les execucions hipotecàries i els desallotjats a Barcelona».

L'Ajuntament va destinar-hi 100.000 euros mitjançant la firma d'un conveni a tres bandes, firmat pel mateix consistori, la ONG DESC i la PAH el desembre de l'any 2013, xifra que va permetre pagar els salaris del seu personal fins al setembre de l'any següent.

Més beneficiaris

Colau no va ser l'única persona que va rebre diners provinents de la subvenció del govern de Trias. Els fons també van servir per pagar el contracte de Gala Pin, una altra activista veïnal que va ocupar la posició número set de la llista electoral de Barcelona en Comú, i que actualment ocupa el càrrec de regidora de Participació en el mateix Ajuntament de Barcelona. La subvenció també va ser utilitzada per pagar una tercera persona, Vanesa Valiño, en aquell moment directora del DESC. Valiño va cobrar un sou de 1.729 euros mensuals entre els mesos de maig i agost del 2014.

L'executiu del govern de Xavier Trias va mantenir Colau i els seus col·laboradors finançats de manera permanent i, quan va expirar el contracte de Colau, l'exalcalde de Barcelona va tornar a firmar un conveni similar per al seu successor, Carlos Macías, portaveu de la PAH i que cobra un sou de 1.479 euros seguint el mateix procediment a través de la subvenció.