La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va advertir ahir que un Referèndum Unilateral d'Independència (RUI) només tindria sentit si fos "diferent del 9-N". És per això que Forcadell creu que si els partits sobiranistes i el Govern decideixen celebrar-lo, haurien de buscar "els mecanismes" perquè fos "realment un referèndum i no un procés participatiu" com el de novembre de 2014. "Si es fa, ha de ser condició sine qua non", va dir. La presidenta creu també que la clau estaria en buscar que "anessin els que votin 'no'" a la independència.

D'altra banda, Forcadell es va mostrar "convençuda" que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, superarà la qüestió de confiança al setembre i va explicar que "entén" que el Govern vulgui "lligar-la a l'aprovació dels pressupostos" de 2017.

El RUI és l'últim element que ha aterrat a l'univers independentista. Carme Forcadell no es vol mullar sobre si cal o no incloure'l al full de ruta del Govern i del Parlament, però parla sobre com hauria de ser si finalment se celebrés. Així, la presidenta del Parlament considera que "si hi ha una majoria parlamentària que decideix fer-lo, no serà com el 9-N". "Si es fa un RUI, no serà com el procés participatiu del 9-N. No tindria sentit, s'ha de fer diferent. S'han de posar les condicions que permetin que no sigui un procés participatiu sinó realment un referèndum", va assegurar Forcadell.

En aquest sentit, l'element més important per a ella seria "buscar i trobar els mecanismes" que fessin que "tothom anés a votar, que fos una cosa més acceptada i que també anessin els que votessin 'no'". Amb tot, la presidenta és prudent i va remarcar que encara no ha arribat el moment i que, en tot cas, "s'hauria de parlar i veure si hi ha el consens per fer-lo". "De moment, estem tirant endavant un full de ruta. Es pot millorar? Pot ser, però sempre des del consens i parlant-ho", va afegir.

L'altre element d'expectació a la política catalana és la qüestió de confiança a la que se sotmetrà el president de la Generalitat. En això, Forcadell no té cap dubte i confia que Puigdemont la superarà. "Estic convençuda, sóc molt optimista", va assegurar, tot ironitzant que "també es pensava que s'aprovarien els pressupostos i no es van aprovar".

En qualsevol cas, està segura que JxSí i la CUP donaran suport a Puigdemont, perquè, segons ella, "ara el context és diferent". "Crec que l'excepcionalitat del mandat farà que s'aprovi la qüestió de confiança i farà que es culmini la legislatura", va sentenciar. Forcadell, a més, se situa en la mateixa tesi que part del Govern i creu que si la CUP permet al president superar aquest tràmit, hauria de ser també amb el compromís d'aprovar els comptes per al 2017.