El Govern presentarà entre setembre i octubre un nou pla estratègic sobre l'aeroport de Barcelona per garantir el futur creixement de la instal·lació pratenca a deu anys vista, segons va avançar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. «Si no planifica ni té visió la Generalitat, l'Estat no ho farà. Tinguem o no competències formalment, actuarem amb mentalitat de govern sobirà i d'Estat sobirà», va sentenciar el conseller.

Rull va apuntar que el futur «Pla Barcelona» vol incidir en temes com els accessos a l'aeroport, la ciutat aeroportuària, l'activitat econòmica de les ciutats de l'entorn i en el desplegament del sistema aeroportuari català, amb una visió més integrada.

El conseller va recordar que la Generalitat té competències en matèries com el transport públic o l'urbanisme i que això li ha de permetre incidir positivament en la gestió del Prat a través del «Pla Barcelona» per «saber què farem amb l'aeroport en els propers deu anys». Rull va considerar que aquest nou pla ha de «permetre canalitzar l'esperit de l'acte de l'IESE», que complirà deu anys el proper 2017 i va servir perquè la societat catalana reivindiqués una gestió individualitzada i millors connexions internacionals per a l'aeroport de Barcelona. «Ara no es tracta tant d'organitzar actes, sinó de fer coses i establir un model de governança sobre el Prat, que s'ha d'establir des de Catalunya i amb la Generalitat assumint-ne el lideratge», va concloure.

«No volem que l'aeroport de Barcelona sigui de baix cost, perquè no està concebut físicament per ser això. De fet, la nova terminal T1 està pensada per ser un aeroport d'interconnexió. A banda, el conseller va afirmar que si el Govern fos competent sobre el Prat es podria fer una altra política comercial amb les tarifes «per ser més competitius» i va recordarque actualment el 50% dels ingressos d'AENA provenen de l'aeroport de Barcelona.

Nova vaga confirmada

Els pilots d'Air Europa van anunciar que faran vaga de les 00.00 h del 30 de juliol a les 23.59 h del 2 d'agost, com a protesta pel traspàs de producció a la filial de baix cost Air Europa Express. Ho van fer després que el 87% dels treballadors votessin a favor de les aturades en la consulta feta pel Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (Sepla). El sindicat va assenyalar que la vaga es convocava després de les reiterades demandes del col·lectiu de pilots a la secció sindical.