El Ministeri de l'Interior no registrarà el nom del Partit Demòcrata Català

Malgrat l'advertència, la nova formació va presentar la sol·licitud igualment i resta en espera d'una resposta oficial

15.07.2016 | 06:30
La portaveu de CDC i candidata a coordinadora general del PDC, Marta Pascal.

El Partit Demòcrata Català (PDC), nou partit liderat per Artur Mas sorgit de la refundació de CDC, no podrà ser inscrit amb aquest nom en el registre de partits del ministeri de l'Interior atès que la seva denominació indueix a confusió amb la d'una altra força política. Fonts d'Interior van explicar que des del 31 de juliol del 2015 consta en el registre la inscripció del partit Demòcrates de Catalunya, presentada el 14 de juliol d'aquell any per tres promotors. Aquest és el motiu pel qual, mesos després, es va rebutjar la inscripció del Partit Demòcrata de Catalunya (PA.DE.CA), impulsat pels promotors d'un altre partit, el Bloc Democràtic Nacional.
El Registre de partits va demanar als impulsors el canvi de la seva denominació a causa de la inscripció prèvia de Demòcrates de Catalunya i, en no ser atès aquest requeriment, l'expedient va ser arxivat per caducitat el 14 d'abril del 2016. La llei de partits polítics determina que no poden tenir una denominació que, per coincidir amb la d'un partit inscrit prèviament, indueixi a confusió.
En concret, en el seu article 3.1 estableix que «la denominació dels partits no podrà incloure termes o expressions que indueixin a error o confusió sobre la seva identitat o que siguin contràries a les lleis o els drets fonamentals de les persones. A més, no podrà coincidir, assemblar-se o identificar-se, ni fonèticament, amb la de cap altre partit prèviament inscrit en el Registre...»
Tant el Tribunal Constitucional com el Suprem van avalar aquest precepte, donada la rellevància que té el nom d'un partit polític per ser el signe amb el qual es presenta a la societat i és reconegut pels ciutadans, van reiterar les mateixes fonts d'Interior.

La presentació
Paral·lelamen a totes aquestes revelacions, el Partit Demòcrata Català va presentar igualment el nom del partit a Interior i actualment està en espera d'una resposta per part del registre de partits del ministeri de l'Interior després de presentar aquesta primera sol·licitud d'inscripció. A partir d'aquí, s'obre un procediment que hauria d'acabar amb una resolució d'inscripció i, per tant, al PDC li cal tenir paciència i restar en espera fins a rebre una resposta oficial per part dels del registre.
La portaveu de CDC i candidata a coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, va afirmar ahir que seguiran «defensant» el nom de la nova formació i va explicar que no es desistirà en la voluntat d'inscriure'l, malgrat no saber quina serà la resposta oficial d'Interior.
L'aspirant a coordinadora general del PDC va recordar que el nom sorgeix d'una votació de la militància del congrés fundacional i, en espera de la comunicació del Ministeri, va evitar «especular» sobre què succeirà, però va remarcar que el registre de partit és «molt viu» respecte als noms.
«Estem tranquils, tenim clar el mandat -del congrés fundacional- i des de la nostra candidatura hem de seguir defensant que això es pugui inscriure en aquests termes i no en altres», va afirmar la portaveu.
La també diputada de Junts pel Sí va assegurar que sempre ha existit a CDC i al nou PDC la «voluntat de col·laboració» amb els «companys» de Demòcrates de Catalunya, que formen part del mateix grup parlamentari a la cambra catalana.

Un possible consens
El candidat a coordinador general del Partit Demòcrata Català i líder del grup de Reagrupació, Ignasi Planas, va proposar a la seva oponent de partit, Marta Pascal, anar junts a una reunió amb Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates, per tal de solucionar el conflicte sobre el tema del nom.
En declaracions, Planas va titllar d'«impresentable» el fet que hagin aparegut informacions del Ministeri de l'Interior quan encara no s'ha resolt el procediment i sense cap decisió definitiva al respecte. Malgrat les especulacions, però, va apostar perquè el nou partit «prengui la iniciativa» i comenci a construir els ponts i traçar els contactes amb Demòcrates. Al seu parer, les condicions que posa l'escissió d'Unió sobre el logotip, les sigles, els colors corporatius i el gentilici són totalment «raonables i assumibles». També va aprofitar per opinar que «qui s'inventarà problemes serà el Ministeri, no els nostres aliats».
Planas es va oferir a participar durant les properes jornades en aquesta reunió juntament amb Pascal en representació del nou partit i va assegurar que pot oferir els seus coneixements jurídics com a advocat i també la seva bona relació amb Castellà per arribar a un bon acord.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema