El termini per presentar les candidatures a ocupar els càrrecs orgànics al Partit Demòcrata Català (PDC) s'ha tancat. El coordinador de Règim Intern de CDC, Francesc Sánchez, va ser l'encarregat de repassar el llistat de noms que opten a cada plaça, destacant que la presidència i vicepresidència del PDC només va tenir la candidatura d'Artur Mas i Neus Munté. En canvi, per presidir el Consell Nacional del partit, es van arribar a presentar fins a tres persones: la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el conseller de Cultura, Santi Vila, hi optaven, Sánchez va informar que un tercer militant, Joan Vila, també va presentar la seva candidatura.

Sánchez també va detallar que els quatre noms entre els quals s'haurà d'escollir qui ocupa el càrrec del Defensor de la Persona Associada són Iolanda Garcia, Francesc Xavier López Cadena, Enric Llauger i Iolanda Aguilar. Sánchez va assegurar que des del PDC estan «contents i cofois» perquè en haver-hi «diverses candidatures» es garanteix «el debat».

Francesc Sánchez es referia a les llistes presentades per al Consell Nacional, el càrrec de Defensor, i també a les dues que finalment competiran per a la direcció executiva del PDC. I és que, tal com va confirmar, després que Germà Gordó presentés i retirés d'immediat la seva candidatura, només hi haurà dues -la que lidera Ignasi Planas i la que encapçalen Marta Pascal i David Bonvehí- que s'enfrontaran per ocupar la direcció del partit. Aquest dijous, la formació es reunirà amb representants de totes les candidatures per acordar els termes de la campanya interna i les condicions que hauran de complir en anar a demanar el suport dels associats, per tal que els votin els dies 22 i 23 de juliol.

La sorpresa

La plataforma de l'exconseller Germà Gordó va presentar candidatura, però immediatament la va decidir retirar en pro de la «cohesió». Gordó va justificar aquest moviment d'última hora perquè considera que la de Pascal i Bonvehí «és un bona candidatura i que pot ser d'un cert consens», i a més va afirmar que tenen «la sensació que pot ser ben visualitzada per Artur Mas», malgrat que no s'hagi pronunciat públicament.

Paral·lelament, el tàndem dels diputats Marta Pascal i David Bonvehí va defensar la seva candidatura com «una barreja de gent experimentada i jove», en la qual tenen presència alcaldes i l'alt càrrec del Govern Elsa Artadi. Després de registrar la candidatura de 12 aspirants a la direcció del partit, Pascal va afirmar que són «gent normal, de carrer» amb l'objectiu «reconnectar» el partit a la societat catalana.

El tercer candidat a l'executiu i líder de la formació de Reagrupació, Ignasi Planas, va defensar que la seva candidatura té com a finalitat recuperar la «confiança» dels votants que «CDC ha anat perdent» i va qualificar la llista opositora com «oficialista», en entendre que tindria el beneplàcit d'Artur Mas, candidat a la presidència del nou partit.