La policia espanyola i els Mossos d´Esquadra han detingut onze persones en l´operació contra el blanqueig de capitals a Barcelona i la Costa Brava iniciada aquest dimarts a primera hora. Segons fonts de la Fiscalia, l´operació està dirigida contra un grup de ciutadans russos i ucraïnesos que haurien blanquejat almenys 10 milions d´euros mitjançant la constitució o compra de societats, a les quals posteriorment s´incorporaven els diners procedents d´activitats il€lícites que destinaven a la compra d´habitatges.

Dimarts al matí s'han fet una quinzena d´entrades i registres a Barcelona, entre les quals hi ha el restaurant japonès ´Yubari´, situat a l´Avinguda Diagonal; a més d´altres al barri de Pedralbes i a s´Agaró, al Baix Empordà. L´operació, anomenada 'Variola', es troba sota secret de sumari i s´està duent a terme en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció.

En total, el jutjat d´Instrucció número 21 de Barcelona ha autoritzat 16 entrades i registres i ha acordat el bloqueig de nombrosos comptes corrents, a més de l´embargament de mobles i immobles.

Concretament, l´operació investiga els presumptes delictes d´organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat en documents socials i mercantils i contra la Hisenda Pública. Segons la Fiscalia, els detinguts haurien creat un entramat empresaris, utilitzant testaferros, en què s´haurien incorporat capitals d´origen il€lícit, procedents d´altres societats constituïdes a Xipre i les Illes Verges.

Per fer aflorar els diners, el grup creava societats o en comprava de ja constituïdes a les quals, just immediatament després, injectava els diners, obtinguts presumptament de manera il€lícita, procedents de societats estrangeres i destinaven aquestes quantitats a comprar immobles a l´Estat. Fins ara, la Fiscalia Anticorrupció ha detectat la inversió de més de 10 milions d´euros mitjançant aquest procediment.

En l´operació, s´ha registrat almenys un domicili de s´Agaró, al Baix Empordà, i s´ha ordenat el tancament del restaurant ´Yubari´, a l´Avinguda Diagonal de Barcelona, entre els carrers Bailén i Girona. Segons la Fiscalia, aquest establiment tindria, com a principal objectiu, fer aflorar els diners de procedència il€lícita.

A més, Anticorrupció considera que els acusats haurien comès el delicte de blanqueig de capitals en no disposar d´ingressos lícits que justifiquessin l´increment patrimonial, a més de l´existència dels entramats societaris que perseguien l´ocultació dels diners i de la seva titularitat. Els agents també haurien detectat operacions mercantils per simular l´origen legal dels fons, com els préstecs irreals per justificar les injeccions de diners a les empreses per comprar els immobles.